Представете си следната картина – управляващите в Германия, Австрия, Великобритания

...
Представете си следната картина – управляващите в Германия, Австрия, Великобритания
Коментари Харесай

Д-р Ел Масри представя различен ъгъл на родния политически сценарий

Представете си следната картина – ръководещите в Германия, Австрия, Англия се допитват до българските управляващи и желаят позволение от българските дипломати преди да сменят управлението на своите служби… Ако ви се коства неуместно, за какво тогава България и българските политици го вършат? Защо съгласуват и търсят утвърждение за всяко свое деяние извън, вместо да търсят решение на въпросите вътре в страната?

Този въпрос зададе доктор Зияд Ел Масри от ефира на Дарик и изрази подозренията си, че актуалните ръководещи имат цел по-висока от резултатите на локалните избори.

„ Явно ние жителите не можем да вземаме верни решения, по тази причина ни показват „ нови “ министри, които са единствена и неповторима опция за страната ни. Мисълта им е ориентирана в промяна на шефовете на държавните служби, по отношение на настояванията на непознати страни и техните посланици, само че не и към това, което би трябвало да се поправи вътре в страната в интерес на хората. Сякаш най-важното нещо са техните хора, а не дейностите, които чакаме от години да бъдат подхванати – правосъдна и здравна промени, стопански ограничения, съответни обществени политики… Тези тематики не вълнуват нашите управници. Те се вълнуват от основния прокурор, кой ще бъде новият и ще има ли въобще подобен с евентуалната смяна в Конституцията “, разяснява доктор Ел Масри.

Според него, внезапният завой на прокурорската и съдийска гилдия с гласуваното предварително освобождение на Иван Гешев, е стеснителен, само че явен сигнал за властта на партиите в България да движат всички процеси, в посоката, в която пожелаят.

„ Особено, когато стана ясно, че има риск да излязат нескрито пред Европа съществени компромати против ръководещи, вътрешното блъскане прерасна в гладки съглашения и огромно единогласие. Един човек се оказа опасност за престижа и сигурността ни. В никакъв случай не пазя основният прокурор, само че методът, по който се случи е индикативен. И нямам доверие откакто дадем още един късмет на партиите, какво по друго ще забележим да се случи за жителите от това, на което се нагледахме през последните през последните десетилетия. Това държание на ръководещите обаче не е единствено удар върху стопанската система на страната, а върху самочувствието и живота на жителите “, безапелационен е той и даде образец с избора на министри.

„ Не е ли необичайно бъдещето ни да вземат решение хора, които не са живели у нас или пък такива с английски паспорт, т.е. отказали се от българското си поданство. Имаше интервал, в който всички заклеймяваха приключилите в Русия, с цел да се насочим към приключилите на Запад, като че ли учените, сполучливите предприемачи, високообразованите българи в България са толкоз зле, че наложително ни трябват гении извън. Не единствено, че в Европейски Съюз се държим като признати по благосклонност, което е неприемливо, освен че външни посолства вземат решение за политиките ни, ами и даже депутатите и министрите ни са на половина тук, на половина там “, разяснява още доктор Зияд Ел Масри.

Според него първият и най-съществен тест за жителите и гласоподаватели, който да пресече тези порочни процеси е локалният избор, който ще се окаже решителен за идващото ръководство на България.

„ Не съм срещу хората в партиите, само че в мощно опороченият модел, по който те ръководят от началото на прехода. Като дребни играехме на лабиринт. В тази игра има риск да излезеш пред заключена врата. Вече над 30 години, ние минаваме по един и същи път и стигаме до тази врата. Не е ли време да сменим пътя и на тези локални избори да затръшнем вратата пред огромните партии и да дадем поддръжка за персони, които познаваме, за цивилен организации, само че не и за това, което гледаме десетки години – разнообразни костюми, разнообразни партийни цветове, разнообразни хора – еднакъв краен резултат?! “, пита доктор Ел Масри.

Той е уверен, че в страната има към момента доста качествени, работещи, образовани водачи, които имат чисто партийно минало и могат да бъдат потребни в ръководството на локалната и държавна власт. И добавя: Време е изчерпателен разбор на резултатите до тук и на грешките, с цел да продължим напред, само че не и със същата система.

Целият коментар на доктор Зияд Ел Масри,чуйте в звуковия файл:
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР