Представете си нещо като валутен борд, но на криптопазари. Това

...
Представете си нещо като валутен борд, но на криптопазари. Това
Коментари Харесай

Колапсът на един от най-големите стейбълкойни извади на показ скрити рискове на криптопазара

Представете си нещо като валутен ръб, само че на криптопазари. Това е нещото, което се пробват да реализират стейбълкойните. Те са монети, чиято цел е да са вързани към действителен актив, постоянно стандартна валута като $. Както и с българския лев с цел да работи това и да има доверие към него е нужно закрепеният курс да е гарантиран с задоволително запаси, тъй че всеки който изиска да си обмени парите да не се тормози.

В криптовселената обаче има и такива заложили на различен метод и точно една от тях тази седмица се оказа в бурята на всеобщото внимание. Трета по величина постоянна криптовалута - TerraUSD, която поддържаше цена от 1 $ за монета, през вчерашния ден се откъсна от закрепения курс, а през днешния ден се срина - до 30 цента за койн сутринта. А по-късно в нервна търговия цената подскача на равнища сред 35 и 50 цента.

Според Coinmarketcap капитализацията на TerraUSD към понеделник беше към 18.5 милиарда $, което я правеше десетата най-голяма валута, а сега е към 6 милиарда $. Въпреки срутва сега е на 15 място. Съпътстващата я валута Terra, с тикър Luna, се срина от 30 милиарда $ капитализация преди месец и към 20 милиарда при започване на седмицата до под 1 милиарда сега. И въпреки трусът да е главно заради характерния модел на Terra, трусът се придвижва из целия криптопазар.
Алхимия на стабилността
За разлика от обичайните стейбълкойни, които нормално са обезпечени с някакъв тип действителен актив като облигации или пари в брой, TerraUSD е алгоритмичен стейбълкойн. Идеята е ненапълно модифицирана странна версия на основаването на пари от централните банките, които по едно и също време основават пасив и актив. При естествените стейбълкойни от едната страна стои обвързване, а от другата закупен действителен актив. При алгоритмичните (като UST) обаче отсреща стои различен специфичен токън (LUNA), който се подчинява на заложено предписание и би трябвало да работи като стабилизиращ механизъм.
Реклама
В случая на TerraUSD, в случай че цената падне под 1 $, притежателите могат да " изгорят " монетата, т.е. да я отстранен за непрекъснато от обращение, в подмяна на друга криптовалута, наречена Luna, на стойност 1 $. Това понижава предлагането на TerraUSD и покачва цената му. И назад, в случай че TerraUSD се повиши над 1 $, вложителите могат да изгорят Luna и да основат нов TerraUSD. Това усилва предлагането на стейбълкойна и намалява цената му назад до 1 $.

Прекъсването на връзката с $, което стартира през уикенда, " започва с поредност от огромни тегления на TerraUSD от Anchor Protocol ", нещо като децентрализирана банка за крипто вложители, споделя Илан Солот, сътрудник в крипто хедж фонд Tagus Capital пред WSJ. Anchor Protocol, който е построен върху технологията на същата блокчейн мрежа Terra, на която се основава TerraUSD, е главен фактор за растежа на стейбълкойна през последните месеци, като разреши на крипто вложителите да реализират възвръщаемост от близо 20% годишно, отпускайки назаем TerraUSD монетите си.
Спадът на стейбълкойна TerraUSD на дневна графика за последния месец. Източник: Coinmarketcap
След като цената на TerraUSD се намали под един $, някои вложители, напълно обикновено, започнаха да продават. Други даже продаваха биткойн в очакване, че платформата ще би трябвало да продаде част от своите биткойн запаси, които се правят оценка на към 3.5 милиарда $. В резултат от разпродажбата на крипто пазарите, биткойнът се намали под 30 хиляди $ за пръв път от юли 2021 година

Според Coinmarketcap TerraUSD сега се търгува за към 45 цента, откакто няколко часа по-рано през днешния ден доближи дъно от 30 цента. Другата криптовалута, която Luna Foundation, крипто организацията зад TerraUSD, поддържа също се срутва. Само за последните 24 часа Luna, както се назовава монета е изгубила над 95% от цената си. В началото на май цената на една Luna беше над 100 $. Днес се търгува за под 1 $ за монета.
Сривът във валутата Luna (Terra) за последния месец Източник: Coinmarketcap Реклама
Разпродажбата може да е произлязла от някой или група хора, които се пробват да счупят връзката, споделя Солот. " Не мисля, че връзката ще се възвърне скоро ", сподели той. " Има още толкоз доста (TerraUSD), която желае да излезе от системата и това ще продължи да оказва напън върху валутата. "

Ключовото лице зад плана До Куон в последните дни пробва да успокои паникьосаните вложители и да откри капитал, посредством който да го избави. Последно след утринния срив той поредност туитове очерта нещо като проект:

1/ Dear Terra Community:

- Do Kwon
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР