Представете си го като подземна командна централа, оперативен център за

...
Представете си го като подземна командна централа, оперативен център за
Коментари Харесай

Вюнсдорф - забраненият град край Берлин


Представете си го като подземна командна централа, действен център за воденето на войни: южно от Берлин се намира „ неразрешеният град “ Вюнсдорф. Това е историята на тогавашния максимален боен обект в Европа.

Вюнсдорф - някогашна база на руските войски в Германия

Историята на Вюнсдорф е съвсем незнайна - той неслучайно е именуван " неразрешеният град " или " тайната столица ". В продължение на почти един век в горите към градчето се е намирал. Или както написа вестник " Меркише Алгемайне " - " на никое място другаде в страната не са били съсредоточени толкоз доста военни обекти на толкоз малка площ ". 

Базата е обслужвала първо Германската империя, след това Вермахта, а по-късно и. За избора на този регион за възлов боен обект е натежало това, че е покрай Берлин, само че и същевременно достатъчно отдалечен от него.

Държава в страната
Редакцията предлага
Докато е руски боен гарнизон Вюнсдорф е имал 5 000 поданици, а военните в основната квартира на руските войски в Германия са наброявали 50 000. Те са били напълно изолирани, достъп до тях не са имали даже службите на.

Вюнсдорф е имал лично летище, ж.п.-гари и постоянна връзка с Москва - всеки ден от специфичен коловоз е тръгвал трен за намиращата се на 1800 километра руска столица. Освен това тайният руски град е разполагал със лична отоплителна централа, хлебарници, басейни и спортни площадки. И най-високопоставените ръководители от Германска демократична република е трябвало да желаят позволение, с цел да влязат в тази мини руска страна в тяхната страна.

Главната квартира на руските войски в Германска демократична република се придвижва от Потсдам във Вюнсдорф една година след края на Втората международна война - в същата постройка, употребена преди този момент и от. А историята на военното предопределение на региона е още по-дълга - във времената на Германската империя още през 1907-а година там са издигнати казарми, разузнавателни бункери, школа за образование на пехотинци, както и спортни уреди, употребявани за тренировки на немските спортисти за Олимпиадата през 1936-а година.

Подземна командна централа

Под  " неразрешения град " е построена система от тунели, които стигали до така наречен бункер " Цепелин ". По време на той съставлява най-голямата разследваща централа на Третия райх.

През Първата международна война Вюнсдорф е употребен като лагер за военнопленици-мюсюлмани

Върховното командване на Хитлер издава отсам заповедите си към частите из цяла Европа. Този бункер е следващият, който е взривен от руските войски, само че малко по-късно е ремонтиран и е бил употребен до изтеглянето на съветските войски от Германия през септември 1994-а година. По време на Втората международна война в региона са построени и бункерите " Майбах 1 " и " Майбах 2 " на дълбочина от 20 метра, над които за прикритие има цяло село. 

Достъпът и до през днешния ден е мощно стеснен

След като руските военни си потеглят, регионът с повърхност от 260 хектара би трябвало да бъде измит от остарели боеприпаси, химикали, акумулатори, азбест и складирани горива. И до през днешния ден там е цялостно с предупредителни табели: равнище нула значи, че в зоната може да се влезе на личен риск, а равнищата 1 и 2 не престават да са табу.

Но има и региони, които могат напълно легално да бъдат посетени и прегледани в границите на проведени обиколки - такива се оферират постоянно. Групови визити са вероятни и в някои от бункерите, които се отварят особено с тази цел - другояче са затворени.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР