Представете си, че един ден разполагате с автономен автомобил, който

...
Представете си, че един ден разполагате с автономен автомобил, който
Коментари Харесай

Автономен автомобил на бъдещето избяга от полицията

Представете си, че един ден разполагате с самостоятелен автомобил, който може да ви закара на всички места и да е по-добър водач, в сравнение с си мислите. Благодарение на изкуствен интелект и малко повече знания за пътя, същият би трябвало да може и да знае по какъв начин да се оправи с пътната конюнктура. Ще бъде задоволително рационален, с цел да потърси различен път към дома. Не е мъчно да се досетим, че в случай че това се случи, най-вероятно промишлеността за транспорт на пасажери в действителност ще замре, въпреки всичко тази технология ще размени напълно човек, само че това е в далечното бъдеще.

Един от огромните проблеми сега е и фактът, че учените още не могат да преценяват какъв тъкмо би трябвало да е изходът и дейностите при една съответна злополука. Да си представим за момент, че возилото би трябвало да избавя вас или пешеходецът на пътя – кое е вярното решение. Това е етичен въпрос, който тормози доста всички производители. Стига се до там, че даже някои се обръщат към природата.

В един забавен опит, учени слагат маймуна и дребното ѝ в стая с нагряваща се подова настилка. С повишението на градусите, маймуната взима дребното си на ръце и го държи, с цел да не гори. Колкото по-висока става температурата, родителското тяло най-сетне се помирява и слага своята рожба на земята, с цел да стъпи върху нея. Следователно инстинктът ни за самозапазване продължава да работи с голяма мощ и това слага основателите пред редица тествания.

И до момента в който това може да е проблем, жителите на Сан Франциско останаха очаровани от обстоятелството, че самостоятелен автомобил на компанията Cruise има доста човешки черти. Благодарение на видео клип, светът съумя да разбере какво тъкмо се чака от самостоятелен автомобил, когато бъде спрян от полиция. Видеото демонстрира, че полицията стопира автомобил Chevrolet Bolt, който на практика употребява единствено шасито на машината – компанията дава обещание да пусне надалеч по-добър през идващите години. Патрулни служители на реда се намесват в придвижването, откакто виждат, че фаровете на машината не работят.

Докато стигнат до шофьорското място виждат, че вътре няма водач. При опит да отвори машината и да ги включи ръчно, служителят на реда взема решение да се върне в своята кола и да изиска подпомагане от компанията – изкуственият разсъдък взема решение, че би трябвало да тръгне и продължава напред, оставяйки инспекцията и всички законови разпореждания на назад във времето. Това, което хората обаче не знаят е, че машината преценя, че не се намира на безвредно място и просто открива друга локация, където да паркира. В придвижване се пускат и спешните светлини и возилото още веднъж стопира.

Компанията споделя в туитър, че возилото е било преместено независимо, а по-късно самите оператори са се свързали с полицията. Няма никакви наказания, само че компанията припомня, че спомага по всевъзможен метод на Сан Франциско и полицията по отношение на своите коли. Посочен е развой и телефонен номер, на който всеки офицер да позвъни при възможни проблеми. Разработката на самостоятелни коли е интерес на огромните софтуерни компании, само че към момента се намира надалеч от приключения етап. До къде ще стигне това развиване, аудиторията още не може да знае, само че чакаме развиване в идващите няколко години.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР