Представете си, че един ден излизате на улицата и започвате

...
Представете си, че един ден излизате на улицата и започвате
Коментари Харесай

Изгубеният идентитет: Разгадаване на синдрома на Фреголи

Представете си, че един ден излизате на улицата и стартирате да забелязвате нещо необичайно. Вие сте уверени, че хората, които познавате и срещате, в действителност не са те в реалност. Заменени са от други, които са способни да се маскират като тях. Нека разберем малко повече за това какво съставлява синдромът на Фреголи и за какво страдащите от него считат, че са заобиколени от маскирани хора.

Синдромът на Фреголи е неврологично и психиатрично заболяване, класифицирано като лъжливо идентификационно разстройство, при което индивидът има вяра, че хората към него са маскирани и се преструват на други. Синдромът е разпознат за първи път при италианския артист Леополдо Фреголи, което води до името на разстройството.

Синдромът на Фреголи може да има голямо влияние върху живота на индивида и неговия фамилен кръг. Налудничавите вярвания могат да генерират извънредно безпокойствие и да накарат индивида да се изолира обществено. Освен това, членовете на фамилията могат да бъдат прочувствено наранени, като станат очевидци на страданието на обичания човек и да не могат да се оправят с затрудненията, произлизащи от това положение. Поради тази причина приемането на профилирана психическа помощ е от жизненоважно значение.

Синдромът на Фреголи е психическо разстройство, характеризиращо се с поредност от признаци, които засягат усещането и мисленето на индивида. Типичните признаци на този синдром включват:
Налудничави вярвания
Най-важната характерност на синдрома на Фреголи е неоснователното разбиране, че познати хора, като другари, семейство или даже непознати, са маскирани или трансформират външния си тип, с цел да следват засегнатото лице. Това разбиране може да докара до дълбока параноя и съмнение към другите.
Хиперидентификация
Хората с този синдром са склонни да приписват неправилна идентичност на непознати, мислейки, че са хора, които познават. Това може да докара до неуместни или даже враждебни взаимоотношения, защото засегнатото лице може да упрекна някого, че е лъжец.
Безпокойство и стрес
Синдромът на Фреголи постоянно е съпроводен от интензивна тревога и прочувствен стрес, дължащи се на налудничави вярвания и непрекъснатото чувство, че са преследвани.
 Социална изолираност
Хората с този синдром могат да се изолират обществено заради съмнение към другите и усложнения в поддържането на естествени междуличностни връзки.
Когнитивни усложнения
Могат да зародят проблеми с концентрацията и паметта, защото мозъкът на засегнатия човек е непрекъснато угрижен за самоличността на хората към него.

Какви са аргументите за синдрома на Фреголи?

Една от най-честите аргументи, които отключват синдрома на Фреголи, е психозата. Освен това заблудата е един от главните признаци на болести като шизофрения и други сходни разстройства.

Деменцията е една от най-честите аргументи за този вид синдром и има прогресивно развиване с напредването на психологичното заболяване.

Има и аргументи, които са свързани с появяването на синдрома на Фреголи, измежду които болести като Алцхаймер, епилепсия, контузия, мозъчно-съдови болести, деменция и Паркинсон.

От друга страна, потреблението на някои субстанции, употребявани за лекуване на заболяването на Паркинсон, може да провокира синдром на Фреголи.

Ако забележите в себе си или непосредствен признаци за този синдром, неотложно потърсете професионална помощ.



Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР