Представете си бетонни мостове, които могат да заздравят пукнатини без

...
Представете си бетонни мостове, които могат да заздравят пукнатини без
Коментари Харесай

Нанотехнологии и бъдещето на човечеството

Представете си бетонни мостове, които могат да заздравят пукнатини без човешка интервенция, или дребни машини, които могат да се инжектират в тялото за лекуване на заболявания, пиши БиБиСи.

Това са единствено две приложения за категория интелигентни материали, които се трансформират и приспособяват към средата. Вдъхновени от живите същества, те имат капацитета да трансформират метода ни на живот.

Но може да се нуждаят и от регулация, с цел да се избегнат нежелани последствия, се споделя в документ на Британското кралско научно сдружение. Някои " живи " материали към този момент са тук: саморемонтиращата се багра и бетон се трансформират в търговски артикули.

" Това е в действителност значим век за нас. Преминаваме от неживата визия за материалите към по-биологичен взор върху нещата, които ще направи ", разяснява проф. Марк Миодовник, един от съпредседателите на отчета. " Мостовете в бъдеще ще знаят, че са развалени и ще могат да се поправят. "

Има два основни метода за самопоправяне на бетон. Използват се капсули, вградени в бетона, които се отварят в отговор на щета. Те освобождават вещество на основата на битум, което минерализира при излагане на въздух и вода, запълвайки развалената зона.

Другата идея също употребява капсули, само че цялостни с бактерии. Когато бетонът се напука, капсулите ги освобождават и създават минерала калцит, с цел да " излекуват " вредите.

Технологията към този момент е тествана по пътищата във Англия. Други приложения на самовъзстановяващите се материали са в екраните на телефоните, които могат да се възстановят при напукване, и електрониката, за възобновяване на развалените вериги и функционалности.

" Въпросът съгласно мен не е, дали това ще се случи, а по кое време ще се случи. Въпросът е, дали този отчет е несвоевременен? Не мисля, че е ", добавя професорът.

" Виждате доста дребни късчета от всичко това, тъй че, в този момент е моментът да съберем научната общественост да каже: " Натам сме тръгнали, тъй че в този момент дано променим метода си на работа ". В момента цялата активност е разнородна и раздробена, работи се на доста места и не споделят между тях, няма обща цел. "

Медицината е друга огромна област, която се чака да подтиква потреблението на такива материали.

В бъдеще е допустимо микроскопични машини да се инжектират в кръвния поток, с цел да поправят дребни сечения, да възвръщат повреди тъкани, а за какво не и кафези. Тези мини-роботи биха могли да бъдат задвижвани на база химични реакции.

Те биха могли да доставят медикаменти на избрани места в тялото, като да вземем за пример да се борят с тумори. Това би могло да спре увреждане на останалата част от тялото, което може да възникне при актуалните форми на химиотерапия и лъчетерапия.

Облеклото също може да бъде цел за нововъведения.

" Има някои занимателни приложения - да можете да измененията формата на вашата дреха или да измененията цветовете, тъй че да реагират на настроението ви ", разяснява проф. Миодовник.

Но може да откри приложение за хора, които се възвръщат след пострадване или интервенция.

" С тези технологии може да имате датчици в дрехата. Ако се възстановявате да вземем за пример от интервенция на рамото, тези датчици биха могли да съберат информация за физическото придвижване на рамото и процеса на възобновяване ".

Докладът на Британското кралско научно сдружение добавя, че когато тези материали станат все по-често срещани, те ще основат провокации пред регулаторите. В бъдеще тези материали и системите, от които те са част, ще могат да работят без човешка интервенция. Това значи, че те биха могли да се държат по непредсказуем метод.

Тяхното потребление може да повдигне както проблеми с сигурността, по този начин и с етиката и практичността. " Неминуемо ще се изисква нова регулация ", се споделя в отчета.

Проф. Миодовник е склонен, че създаването на нови нанотехнологични материали за разнообразни приложения може да стане част от препоръчаната нова английска научна организация - известна като Arpa UK. Тя е основана по модел на Агенцията за съвременни проучвателен планове в региона на защитата (Дарпа) в Съединени американски щати.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР