Представата, която поражда думата пустиня, се свързва с липса на

...
Представата, която поражда думата пустиня, се свързва с липса на
Коментари Харесай

Точка Никой: Най-голямата пустиня на Земята е в Тихия океан!

Представата, която поражда думата пустиня, се свързва с липса на скотски и растителни типове, с най-малък темп на живот, с раздалеченост и изолация. Обикновено при споменаването на това определение за място се сещаме за най-голямата пустиня на Земята - Сахара.

По средата на Южните тихоокеански елементи обаче се намира регионът с по-малко живи същества, в сравнение с има в африканската пустиня.

В океана се намира точка, наречена Нимо. В превод от латински името значи никой. Подходящо определеното наименование дефинира място, за което е открито, че е най-отдалеченото от сушата на Земята. От там търговски или пътнически маршрут не минава. Няма нищо и никой с изключение на безкрайна дълбока вода във всички направления, където погледът стига. По тази причина там се погребват останките на галактически ракети или спътници.

Изненадващо звучи фактът, че това място заема една десета от целия Световен океан. Въпреки това то е тъкмо пустиня във връзка с биологични типове.

 Точка Никой: Най-голямата пустиня на Земята е в Тихия океан!

Причините за неналичието на морски типове се дължи на голямата раздалеченост от сушата, разследване на което питателните субстанции, които реките вкарват в океана, са малко. Друга причина е голямата дълбочина на водата на това място. Океанските течения и ултравиолетовите слънчеви лъчи допълват картината на запустението.

Не е необичайно, че човечеството знае прекомерно малко за това място. Дълбочината е голяма, регионът е по-голям от целия африкански континент.

Все отново мястото провокира интереса на откривателите. Учени от института Макс Планк се насочат преди 3 години на странствуване до водната пустиня с вярата да открият някакви форми на живот. Успяват да вземат проби от водата на дълбочина до пет километра. Обработката на резултатите към момента не е приключила.

Това, което е изненадало учените, е, че са разкрили по-малко кафези на повърхността на водата на това място спрямо Атлантика на сходна дълбочина.

Тази констатация затвърждава репутацията на точка Нимо като водна пустиня. Там не живее нищо, с изключение на обособени типове бактерии, планктон, който фотосинтезира в повърхностния пласт на водата на други места. Тук го откриват на по-голяма дълбочина, сред 100 и 100 и петдесет метра. Най-оптимистичният извод за тази част от Пасифика е, че най-вероятно няма по-чисто място в Световния океан от водната пустиня.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР