Предсрочните парламентарни избори ще са на 11 юли Президентът Румен

...
Предсрочните парламентарни избори ще са на 11 юли Президентът Румен
Коментари Харесай

Радев назначава министри от БСП в служебното правителство

Предсрочните парламентарни избори ще са на 11 юли
Президентът Румен Радев връчи третия, финален изследователски мандат за сформиране на държавно управление на " Българска социалистическа партия за България ".

" Уважаема г-жо Нинова, като ръководител на Българската социалистическа партия с декрет номер 128 от през днешния ден ви разпореждам да излъчите претендент за министър-председател, на който при ваше решение следва да връча идващия декрет за сформиране на държавно управление. Запознат съм с решенията на Националния съвет на вашата партия да не вършиме опит за сформиране на държавно управление ". Това сподели президентът Румен Радев на Корнелия Нинова.

" Нашето предпочитание беше да има държавно управление на България, което да реши няколко значими въпроса за страната и хората - да одобри обществени и стопански ограничения, да приготви проекта за възобновяване и резистентност и да стартира същинска проверка за разграждане на модела " Борисов ". В името на тези цели подадохме ръка на втората по величина партия, която не бе поета. Новите политически субекти в Народното събрание заявиха авансово, че не биха подкрепили държавно управление, даже и с тези надпартийни за България цели. Няма справедлива опция да съставим кабинет ", съобщи Корнелия Нинова, която върна връчения ѝ мандат.

" Разбирам вашите претекстове, както и тези на " ИТН " да върнете мандата. Оценявам високо решението на Българска социалистическа партия да не става мандатоносител на експертно програмно държавно управление, тъй като България има потребност от волева политическа опция, която за жалост актуалният парламент не съумя да излъчи. Ясно е, че отиваме разформироване на Народното събрание и насрочване на предварителни избори, само че и в случай че след тях стигнем до същата патова обстановка и не може да се сформира кабинет, България може да изпадне освен в политическа и конституционна рецесия ", съобщи Радев.

Той прикани партиите да осмислят своите цели, да премислят държанието си и да потърсят единодушие за възобновяване на върховенството на закона, демократичните институции, битката с банкрутите и бедността.

" Предстоят ни напрегнати месеци, в които президентската институция ще извършва отговорно своята конституционна роля да бъде поръчител на стабилността в динамичните процеси. Трябва да се работи отговорно и експедитивно, с цел да се избегне хаосът на идните избори и решението ми е новосформираната ЦИК да влезе в своята роля с разформироване на Народното събрание и указа за насрочване на предварителните избори, съобщи Радев.

Следващата седмица ще разпусна Народното събрание и ще назнача с декрет служебното държавно управление, обрисува се изборите да са на 11 юли, разгласи президентът.

" Съставянето на един длъжностен кабинет изисква в него да бъдат привлечени уважавани специалисти, които, без значение от политическите си пристрастия, да бъдат обединени от значимата цел за осъществяване на почтени избори и ръководство на страната в сложни времена. В тази връзка ви разгласявам, че имам желание да поканя авторитетни специалисти от левицата, част от които извършиха сполучливо задачата си в предходното назначено служебно държавно управление ", обърна се президентът към Корнелия Нинова.

Припомняме, че в служебния кабинет " Герджиков " президентът Радев назначи за вицепремиер Деница Златева от Българска социалистическа партия.
https://www.facebook.com/President.bg/videos/464574687939352
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР