Предсказания на Никола Тесла за бъдещето, които се сбъднаха. Голяма

...
Предсказания на Никола Тесла за бъдещето, които се сбъднаха. Голяма
Коментари Харесай

Предсказания на Никола Тесла за бъдещето, които се сбъднаха

Предсказания на Никола Тесла за бъдещето, които се сбъднаха. Голяма част от това, което ни заобикаля през днешния ден, към този момент е било планувано от Тесла преди век. Още през 1926 година списание Collier’s разгласява диалог с изобретателя Никола Тесла, чието наличие по това време е шокиращо. В него известният академик прави някои невероятни (за времето си) прогнози за бъдещето и в частност за 21-ви век.

През годините той направил доста прогнози, доста от които се сбъднаха. Примери: В бъдеще ще възникне напълно друг ред, където дамите ще имат преобладаваща роля. Човечеството ще стартира да комуникира между тях с помощта на елементарни ръчни устройства. Самолетите ще имат безпилотен надзор и доста други. Да забележим кои предсказания на Тесла се сбъднаха:

1. Безжична връзка – предсказания на Никола Тесла

Ако индустриалецът Джон Пирпонт Морган (Джей Пи Морган) не бил сребролюбец в поддръжката на разработките на Тесла, сръбският академик може би щял да стигне до изобретяването на интернет. Поне той по този начин твърдял, че кулата Уордънклиф може безжично да предава глас, текст и изображения на всички места по света.

Той твърдял, че фотосите към този момент са били излъчени по жици (телеграфи) на къси дистанции. Но в бъдеще безжичното предаване ще направи дистанцията безкрайно.

2. Дронове/техника с дистанционно управление

Лодка без гребла, която сама се плъзга по водата – такава панорама се появила пред очите на тези, които следили демонстрационния опит на Тесла през 1898 година С помощта на изобретеното от него дистанционно управление, акумулатори и превключватели, инженерът от брега завъртял кормилото на лодката, стартирал витлото и запалил страничните светлини на борда, които тогава изглеждали необикновено.

Всъщност Тесла показал първият в света действителен първообраз на робот. Това е 22 години преди чешкият публицист Карел Чапек да излезе със самото определение за сходна техника, а в актуалния свят тя зае устойчиво място и продължава да се развива.

3. Автоматизирана работна мощ

Още през 30-те години на предишния век технологията е напреднала до степен, в която постоянните човешки действия се правят от автоматизирана работна мощ. През 1935 година Никола Тесла прави прогнозата, че роботите и машините ще заменят съвсем напълно човешкия труд.

Въпреки че това към момента не се е случило, повече от явно е, че машините към този момент изместват човешките ръце в доста промишлености. Експертите постоянно показват това като един от най-важните проблеми на бъдещето, когато доста хора ще изгубят работата си заради технологиите.

4. Евтина възобновима сила

Никола Тесла вярвал, че целият свят е изпълнен с безпределно количество сила, която при уместно равнище на техническо съоръжение може да се употребява гратис, където и когато. Той също по този начин вярвал, че можем да използваме водата за генериране на евтина възобновима сила, която ще размени нормалните скъпи източници. Той даже желал да даде на хората безвъзмездна сила, което не било добре признато от неговите финансови спонсори.

5. Мобилни телефони/смартфони – предсказания на Никола Тесла

Никола Тесла предвижда, че светът ще има дребни безжични устройства, които ще комбинират разнообразни технологии и безжични връзки. Въпреки че той явно не е споделил думите мобилен телефон или смарт телефон , описанието му от 1926 година в действителност звучи сходно. Той разказа устройство, което ще ни разреши да се виждаме и чуваме един различен, като че ли приказваме лице в лице и ще бъде задоволително малко за носене в джоб.

6. Самоуправляващи се коли

През 1898 година Никола Тесла предлага построяването на автомобилна карета, която може да прави разнообразни интервенции сама. Минаха още 100 години, преди да стане действителност, само че в този момент компания, която взе същото име (Tesla), потвърди, че това е технологията на бъдещето.

7. Възход на опазването на околната среда

Една от най-важните прогнози на Тесла е повишаването на уговорките по опазването на околната среда, т.е. световните старания ще се усилят. Той предвиждал това да се случи до 2035 година, само че се случи доста по-рано. Американската организация за запазване на околната среда беше учредена 35 години по-късно, през 1970 година

8. Овластяване на дамите – предсказания на Никола Тесла

Тесла предвижда, че дамите ще играят преобладаваща роля в бъдеще. Той предположил, че дамите ще получат равно обучение с мъжете и ще стартират да заемат лидерски позиции в обществото.

9. Науката ще стане по-важна за обществото

По негово време политиката и войната са преобладаващи тематики в обществото. Едно от предсказанията на Никола Тесла допуска, че в бъдеще вестниците ще се концентрират повече върху науката, вместо върху политиката. А обществото ще се интересува доста повече от най-новите открития, в сравнение с от войната. Докато политиката към момента заема първите страници на вестниците, новинарските канали и обществените медии, хората като цяло се интересуват повече от науката сигурно.

10. Безжични вести

Тесла предвижда, че печатните вестници ще бъдат сменени и новините ще се доставят безжично. Той планува всичко да е налично за хората вкъщи всеки ден.

Само може да се преклоним пред гения на Никола Тесла, човек изпреварил с доста времето си. Да се надяваме, че ще живеем в доста по-добър свят за в бъдеще!


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР