Председателят на Върховния съд Абдула Саид и още един съдия

...
Председателят на Върховния съд Абдула Саид и още един съдия
Коментари Харесай

В Момента! Държавен Преврат! Арестуваха Председателя На Върховния Съд! Президентът Е Вече Отстранен! Властта Пое

Председателят на Върховния съд Абдула Саид и още един арбитър рано тази заран бяха задържани от тежко въоръжени служители на реда по обвинявания в корупция, пет дни откакто висшата правосъдна инстанция анулира присъдите на девет видни опозиционери. Те бяха наказани през 2015 година по обвинявания в тероризъм, корупция, измяна и финансови злоупотреби.

Върховният съд обаче реши, че присъдите им са политически стимулирани и подреди да бъдат освободени. Президентът на Малдивите отхвърли да се подчини и написа три писма до съда, настоявайки да промени решението си.

Вчера, откакто съдът отхвърли, той разгласи 15-дневно изключително състояние, като съобщи, че тази мярка ще разреши на управляващите да стартират следствие против съдиите от Върховния съд.

" Трябва да суспендираме техните пълномощия и имунитет. Трябва да открием до каква степен се простира техният скрит план или държавен прелом ", сподели президентът в телевизионно послание.

Според него ръководителят на Върховния съд се опитвал да го в профил от президентския пост. Малко след оповестяването на изключителното състояние бе задържан и някогашният властнически малдивски водач Момун Абдул Гаюм, който е полубрат на сегашния президент.

Гаюм управляваше страната до 2008 година, когато там се организираха първите демократични избори. В последно време той бе минал на страната на опозицията. " Президентът нелегално разгласи военно състояние и заграби държавните институции. Ние би трябвало да го отстраним от власт.

Народът на Малдивите има едно законно искане към държавните управления по света, по-специално към Индия и Съединени американски щати ", сподели различен някогашен президент на Малдивите - Мохамед Нашид, който от няколко години живее в заточение във Англия. Той бе измежду политиците, чиито присъди бяха анулирани от Върховния съд предходната седмица. Нашид прикани за индийска военна намеса и за американска финансова обсада.

" Искаме индийското държавно управление да изпрати представител, подкрепян от индийската войска, с цел да освободи съдиите и политическите пандизчии, измежду които и някогашният президент Гаюм ", сподели Нашид.

През 2015 година Нашид бе наказан на 13 години затвор за тероризъм. Година по-късно той бе получи позволение да излезе от пандиза по медицински аргументи и съумя да замине за Англия, където получи политическо леговище. Неговият апел към Индия за интервенция не е инцидентен. Делхи предприе военна намеса на Малдивите през 1988 година в границите на интервенция " Кактус ", с цел да осуетят прелом против президента Гаюм.

Малдивската съпротива прикани Вашингтон да подсигурява, че американските финансови институции ще преустановят всички преводи в долари за висши представители на властта в Малдивите. Организация на обединените нации прикани държавното управление на страната да съблюдава конституцията и върховенството на закона и да анулира допустимо най-бързо изключителното състояние.

Подобни апели насочиха Съединени американски щати и Европейски Съюз. Много страни, измежду които Франция, Индия, Китай, предложиха на жителите си да не посещават архипелага, който е известна туристическа дестинация. Кризата в Малдивите е в навечерието на президентските избори, които би трябвало да се проведат тази година. На тях Ямин ще се бори за преизбиране.

След решението на Върховния съд Нашид също има право да се кандидатира. Той към този момент сподели, че има желание да се изправи против Ямин. Надпревара сред двамата имаше през 2013 година Тогава Ямин завоюва вота при съмнителни условия.

Европейският съюз прикани държавното управление на Малдивите да анулира неотложно въведеното изключително състояние, съобщи ДПА.

" Извънредното състояние, оповестено на 5 февруари от президента на Малдивите, подкопава демокрацията и правата на индивида и ескалира още повече напрежението в страната ", съобщи в официално съобщение представител на Европейски Съюз.

Евросъюзът предизвести, че арестуването на двама съдии от Върховния съд демонстрира " очевидно неуважение на независимостта на правосъдната власт ", а задържането на някогашния президент Абдул Гаюм " е спомагателен удар върху главните свободи, залегнали " в конституцията на страната. Незабавното връщане към конституционния ред е безусловно неотложно за понижаване на настоящето напрежение, акцентира Европейски Съюз.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР