Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов поиска от

...
Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов поиска от
Коментари Харесай

Лозан Панов иска да прочете доклада от проверката на ИВСС

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов изиска от Инспектората към Висшия правосъден съвет да получи отчета от инспекцията против себе си.

Припомняме, преди седмица ИВСС заяви, че не са открити данни за нарушавания, осъществени от шефа на Върховен касационен съд при предоставената от него инспекция на Апелативния профилиран углавен съд във връзка делата за ограниченията за неотклонение на отстранената кметица на " Младост " Десислава Иванчева и някогашната ѝ заместничка Биляна Петрова. ИВСС приключи инспекцията.

В писмо Лозан Панов споделя, че според Закона за правосъдната власт проверяваното лице се уведомява за резултатите от проверката и за решението на ИВСС по отчета.

" Като проверявано лице бих желал да се срещна и с акта, в който са отразени резултатите от цитираната инспекция, както и с направения отчет по нея. Освен това би трябвало да подчертая, че заради характера на производството пред ИВСС, засягащо пълномощията на ръководителя на по-горестоящия съд да прави инспекции на организацията на активността на съдиите от по-долната инстанция, изводите от отчета са извънредно значими ", сочи още Лозан Панов.

Припомняме, че инспекцията стартира след тъжба на 11 съдии от Апелативния профилиран углавен съд до Висш съдебен съвет, които желаеха пояснение и инспекция на дейностите на шефа на Върховен касационен съд. Искането и самата инспекция бяха контра на инспекцията на Върховен касационен съд, когато съдът стартира инспекция по работата на АСнС откакто избухна скандал за това, че в границите на един и същи ден решението за ограниченията на Иванчева и Петрова бе атакувано и надлежно анулирано, а Иванчева и Петрова даже не излязоха от ареста.

От спецпрокуратурата приканиха Апелативния съд да не дава на проверяващите документите по делото, до момента в който втората инстанция не се произнесе дефинитивно. Съдът обаче не се съобрази с това искане. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР