Председателят на Върховната рада Руслан Стефанчук очаква, че на срещата

...
Председателят на Върховната рада Руслан Стефанчук очаква, че на срещата
Коментари Харесай

Украйна очаква да получи покана за членство в НАТО през лятото

Председателят на Върховната рада Руслан Стефанчук чака, че на срещата на върха на НАТО във Вилнюс Украйна ще получи покана за участие в НАТО.
 
" Очакваме, че на срещата на върха във Вилнюс Украйна ще получи такава покана (към НАТО, бел. ред.) и ще стартира своя път към Алианса Алианса ", сподели той в ефира на националния телемарратон.
 
Стефанчук означи, че измежду тематиките, които се разискват в коридорите на Мюнхенската конференция по сигурността, са и " въпроси, свързани с поканата към Украйна за участие в НАТО ". 
 
Срещата на върха на Североатлантическия алианс ще се организира във Вилнюс на 11-12 юли 2023 година По-рано генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи, че въпросът за присъединението на Украйна към НАТО ще бъде прегледан след спечелването на войната с Русия.
 
Френският президент Еманюел Макрон съобщи, че е малко евентуално Киев да успее да се причисли към НАТО поради позицията на Русия. Според Макрон, Украйна е била подложена на съветска експанзия и се нуждае от гаранции за сигурност.
 
Такива гаранции обаче трябвало да бъдат предоставени и на самата Москва, съгласно неуместната логичност на френския президент. Всичко ще завърши с договаряния и не трябва да се разрешава на Китай и Турция да ги водят, добави още той.
 
Неотдавнашно изследване сподели, че украинците поддържат възобновяването на нуклеарния статут на Украйна и считат, че най-оптималната гаранция за сигурност на страната ще бъде присъединението към НАТО.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР