Председателят на Управителния съвет на Българо-руската търговско-промишлена палата Георги Минчев

...
Председателят на Управителния съвет на Българо-руската търговско-промишлена палата Георги Минчев
Коментари Харесай

Шефът на Българо-руската търговска палата: Антируски санкции заради Украйна ще имат сериозен ефект върху ЕС

Председателят на Управителния съвет на Българо-руската търговско-промишлена палата Георги Минчев разяснява в изявление за Българска телеграфна агенция, че вероятно налагане на стопански наказания от страна на Европейски Съюз върху Русия поради рецесията с Украйна ще засегне мощно Европейски Съюз. Той предвижда, че Общността ще може безпроблемно да съществува до три месеца поради недостига на природен газ и течни горива и ще има засилен напън на енергийните цени. Повторение на рецесията от 2009 година няма да има, това е като да сравняваш земетресение трета степен с разрушително земетресение, разяснява Минчев. Той акцентира, че за Русия това също е нежелателен сюжет, тъй като по думите му енергетиката е универсално оръжие за всеобщо поразяване. Въвеждането на стопански наказания няма да спре единствено бюджетните доходи за Русия, а в страната ще спрат да постъпват редица артикули и услуги от Европейски Съюз, от които тя сериозно зависи, тъй като не ги създава сама. Независимо от това, че те може и да нямат подобен огромен дял в потреблението, те имат " извънредно противен темперамент ", тъй като засягат тези сфери активност в производството на артикули за необятно ползване, в които Русия не е независима, сподели ръководителят на палатата. Неговите прогнози обаче плануват след прочут интервал Русия да продължи да печели в избрана степен, а Европейски Съюз да продължи да натрупа негативи от действието на глобите. По думите му, сходни стопански разтърсвания неизбежно ще доведат и до обществени, а оттова и до политически промени в границите на Общността.
Ако рецесията прерасне в по-гореща фаза, не става дума за военна, тя може и чисто вербално да се изостри, то най-вероятно и двете страни ще преминат с изключение на към протичащите сега военни демонстрации и към използване на останалите към момента не употребявани стопански лостове, разяснява Минчев възможното развиване на сегашната обстановка. Виждаме, че и Русия, и Съединени американски щати са доста внимателни при ясно разграничаване на един тим от " превъзбудени " хора, които желаят незабавно да стане допустимо най-голямото сборичкване и незабавно да се скъсат всички връзки, и действителните ръководещи, които са внимателни в изявленията си, разяснява Минчев. Никой не е отменял свързаността на стопанските системи Минчев посочи, че никой не е отменял свързаността на стопанските системи. Независимо от опитите Русия да бъде изолирана, от една страна, и от друга - напъните на самата Русия целеустремено да развива личен капацитет, който да й разреши да ограничи в оптималната степен икономическите си връзки с по този начин наречения Запад - в по-широк проект, стопанските системи на Русия и останалите й сътрудници остават мощно свързани и учудващо сериозно подвластни една от друга, акцентира Минчев.
За доста страни, включително от Европейски Съюз, тези зависимости имат сериозен темперамент, посочи ръководителят на Българо-руската търговско-промишлена палата и уточни, че спирането на връзките с Русия може да нанесе " пагубни вреди " на първо място върху енергийния баланс на нейните сътрудници. Това, което се случи предходната година с " позеленялата " енергетика на Европейски Съюз, е присъда за обстановката с енергийния баланс на Европейски Съюз, счита Минчев. Той добави, че в този момент ние страдаме от следствията от тази политика, която по думите му е отслабила сериозно енергийния баланс на Европейски Съюз и не е лимитирала зависимостта от Русия при неговото обезпечаване.
Ако надделее радикалното лоби за разкъсване на връзките с Русия, можем да стигнем до сериозен за страната ни и за Европейски Съюз резултат, без даже нищо да прави Русия, счита Минчев. Той даде образец с това, че при едно валутно блокиране - изваждането на Русия от доларовия оборот, по метода, по който Иран е стеснен в търговията с останалите страни, това автоматизирано ще докара и до ограничение на еврото. Еврото е не просто обвързвано с $, а " на практика е самобитен дериват на доларовото обращение ". Тогава на Русия нищо няма да й се постанова да прави, тя просто няма да желае да си дава енергоресурсите без надеждни валутни принадлежности, с цел да получи заплащане за тях, разяснява Минчев. По думите му и в този момент, без да има разширение на взаимни наказания, единствено с помощта на механизмите на ценообразуване в Европейски Съюз, цените на базовите енергоресурси са се вдигнали в пъти. При една икономическа война с Русия, може да си визиите какво ще се случи, разяснява специалистът. Ние ще умрем стопански в границите на едно тримесечие, тъй като газовите ресурси в Европа приблизително обезпечават действие на системата в спешен режим към три седмици, с течните горива нещата евентуално са малко по-добри, с въглищата и атомното гориво сигурно са по-добри и в продължение на месеци може да работи електрогенерацията без нови доставки най-малко до пролетта, добави ръководителят на палата.
Минчев сподели, че по тематиката за рецесията няма западно единение. Има голяма диференциация на страните по ползи. Има явни смутители на спокойствието, които не могат да генерират личен положителен проект и обичайно търсят в ескалацията благоприятни условия - спекулативни или някакви други, да се измъкнат на непознат тил, разяснява Минчев. Той посочи, че засяга Англия, която, по думите му, в този момент води деструктивна политика и това може да има пагубен резултат, както и управленията на прибалтийските страни. От това България освен, че няма интерес, ние би трябвало да се пазим от това, както хората се пазят от пожар, разяснява Минчев и изрази задоволеност от " умерената и сдържана позиция на българското държавно управление ". Ние би трябвало да сме наясно имаме ли аргументи и имаме ли предпочитание да изостряме, включително и във военно отношение и в крайни стопански форми, спора с Русия, или е извънредно време да търсим съществени устойчиви механизми за решаването му и за взаимно битие с тази страна, която няма по какъв начин да я преместим на някоя друга планета, нито пък ние, българите, можем да отдалечим от границите си, съобщи ръководителят на Българо-руската търговско-промишлена палата. В момента връзките ни с Русия са сведени до санитарния най-малко По думите на Минчев в този момент връзките ни с Русия са сведени до санитарния най-малко, като двете страни сега купуват една от друга единствено това, от което не могат да се лишат. При това състояние ние купуваме доста повече и по тази причина от десетилетия трупаме негативно салдо, разяснява ръководителят на Палата. Той предизвести, че в случай че по някакви конюнктурни аргументи се наложи намаляването на износа ни за други елементи на света, където имаме релативно позитивно салдо, този дисбаланс в търговията ни с Русия, ще ни натежи още повече. По тази причина България би трябвало да търси опция за известно балансиране на връзките с Русия. Като цяло несъответствията са това, което унищожава стопанската система, добави Минчев. От такова разлюляване на лодката печелят една дребна група късметлии или съзнателни спекуланти, останалите заплащат, добави той.
Бизнесът от двете страни има мощен интерес от двустранно съдействие, счита ръководителят на Българо-руската търговско-промишлена палата. При Русия той даже е засилен поради ограниченията, подхванати в интервала 2015-2016 година, с които са основани национални и районни принадлежности за подкрепяне на експортно насочените компании на национално и районно равнище. В Русия към този момент има клъстер от компании с сполучлива реализация в редица от по-големите страни от Европейски Съюз. Тези две групи компании, по думите на Минчев, през последните години към този момент стартират да виждат очевидните преимущества на България, свързани с географското й състояние и историческата традиция, и към този момент възприемат страната ни като добра опция за достъп до Балканите, Близкия Изток, Северна Африка. Компаниите от тези групи правят оценка също и високата подготовка на българските експерти и страната ни става все по-предпочитана за тях като база за разширение на наличието им в тези райони. По думите на Минчев в България също се множат компаниите, които независимо съумяват да обхванат на съветския пазар и там да намерят реализация. Той регистрира, че през последните години от ден на ден сполучливи български компании, ръководени от младежи - на 30-40 години, без спомените и контактите от Съюз на съветските социалистически републики, работят в съветските райони, включително и в периферията на Русия, като постоянно това са компании с произвеждане с висока софтуерна и добавена стойност. Огромна спънка в развиването на двустранните връзки с Русия, е това, че в България продължава да не се отделя политиканстването от работата в икономическата сфера, както да вземем за пример това се случва в Италия, Гърция и други страни, счита Минчев. По тази причина триумфите на българските компании на съветските пазари се дължат само на самостоятелните им старания, а не на някаква съзнателна икономическа политика от страна на страната ни, добави той.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР