Председателят на Управителния съвет на Агенция Пътна инфраструктура“ инж. Светослав

...
Председателят на Управителния съвет на Агенция Пътна инфраструктура“ инж. Светослав
Коментари Харесай

Започва изграждането на 17 км от пътя между Драгоман и Сливница

Председателят на Управителния съвет на Агенция „ Пътна инфраструктура “ инж. Светослав Глосов подписа контракта за планиране и строителство на 16,98 км от път I-8 Калотина – Софийски околовръстен път в сектора сред Драгоман и Сливница. Предвижда се строителството да стартира през идната година и да приключи в края на 2021 година, оповестиха от пресцентъра на пътната организация.

Изпълнител на правата ще е ГБС „ Инфраструктурно строителство “ АД. Стойността на контракта е 97 800 298,60 лева без Данък добавена стойност. Участъкът ще бъде построен напълно със средства от републиканския бюджет.

Отсечката ще бъде с по две ленти за придвижване в посока и лента за спешно прекъсване. Срокът на контракта е 910 календарни дни, от които 180 дни са за изработването на техническия план, а 730 дни са за строителство.

На 15 ноември 2018 година беше подписан и договорът за планиране и строителство на 14,5 км от път І-8 в сектора от Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Калотина “ до пътния възел при Драгоман. Тази права ще се построява от „ СТРАБАГ БПА “ ДЗЗД, с участници: „ Щрабаг “ ЕАД, „ Страбаг Сп. з.о.о., Полша “ и „ Битумина ГмбХ-България “ ЕООД. Стойността на контракта е 137 491 883.28 лева без Данък добавена стойност. Част от средствата за финансиране са обезпечени по Механизма за свързване на Европа на Европейски Съюз, а останалите са от републиканския бюджет. Отсечката ще бъде с по две ленти за придвижване в посока и лента за спешно прекъсване. При км 12+520 ще бъде построен вход-изход от първокласния път към интермодален терминал Драгоман. Ще бъдат издигнати 10 огромни уреди, две от които са при пътните възли „ Калотина “ и „ Драгоман “.

Път І-8 е част от главната трансевропейска транспортна мрежа. Трасето е по направлението Лондон – Будапеща – Белград – София – Пловдив – Истанбул – Калкута и е най-краткият път, свързващ Западна Европа с Близкия и Средния Изток. Участъкът Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Калотина ” – София обезпечава връзка към трансевропейски кулоар „ Ориент/Източно Средиземноморски ”.

Модернизацията на пътния сектор ще усъвършенства трансграничната връзка сред България и Сърбия и завършеността на магистралната мрежа по направлението запад-изток на българска територия. С построяването на правата ще се понижи времето за пътешестване и ще се обезпечат комфортни и безвредни условия за придвижване.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР