Председателят на ПП АБВ Румен Петков и заместниците му д-р

...
Председателят на ПП АБВ Румен Петков и заместниците му д-р
Коментари Харесай

На 145 годишнина от първата голяма битка за свободата на България представители на ръководството на АБВ бяха гости на тържественото честване в Стара Загора 

Председателят на Политическа партия АБВ Румен Петков и заместниците му доктор Пламена Заячка и Петър Първанов бяха посетители натържественото общоградско честване в Стара Загора, което означи 145-тата годишнина от боевете за отбрана на града. Пред Мемориален комплекс „ Бранителите на Стара Загора “ се състоя церемониален обред с поднасяне на венци и цветя, с присъединяване на Военен духов оркестър и почетен часовой от Втора тунджанска механизирана бригада. По-късно те, дружно с съветския дипломат Елеонора Митрофанова, посетиха и съветската църква в село Шипка „ Рождество Христово “ където участваха на заупокойна литургия за починалите български опълченци и съветски богатири, отслужена от Старозагорския митрополит Киприян.

На 31 юли 1877 година се състои първата огромна борба за свободата на България. Стара Загора е завладяна от армията на Сюлейман паша след доста тежки боеве, в които взе участие и българското опълчение. Турците опожаряват града и правят всеобщо кръвопролитие, избиват 14 500 българи от града и селата, а други 10 000, най-вече млади момчета, девойки и дами, са отвлечени и продадени в робските пазари на Османската империя.

Градът е изгорял до основи и обезлюден. Много от тогавашните съвременници считат, че повече на това място няма да съществува град, само че старозагорци потвърждават противоположното, за което решаваща роля имат светите места: църкви и храмове – места на религия, които стават и места наизуст.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР