Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов бе избран единодушно

...
Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов бе избран единодушно
Коментари Харесай

Цветан Цветанов бе единодушно избран за висок пост в Европол


Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов бе определен единомислещо от всички държави-членки и Европейския парламент за непрекъснат представител в Управителния съвет на Европол от Съвместната група за парламентарен надзор на активността на организацията (СГПК).

Позицията е извънредно значима за упражняването на контролните и надзорни функционалности на СГПК. Тя обезпечава връзката сред националните парламенти на държавите-членки, Европейския парламент и Управителния съвет на Европол. Изборът бе изработен с цялостен консенсус на делегациите на всички национални парламенти и Европейския парламент.

Мандатът на Цветанов започва във вторник. Той ще съставлява в Управителния съвет на Европол контролната група, която се състои от четиричленни делегации от националните парламенти на държавите-членки, участващи в Европол и Дания, както и делегация от 16 члена на Европейския парламент, с водещата роля на Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи (ЛИБЕ).

Номинацията на Цветанов пристигна от съпредседателите на СГПК от ЛИБЕ и от Австрийското председателство - ръководителя на ЛИБЕ Клод Мораеш и докладчика по регламента за Европол в ЛИБЕ Августин Диаз де Мера, Ангела Люегер, ръководител на Комисията по вътрешни работи в австрийския Национален съвет и Кристиян Бухман, ръководител на Комисията по европейски въпроси в австрийския парламент. След разискване от представителите на Тройката, номинацията бе сложена за гласоподаване в пленарния формат на групата. Съпредседателите аргументираха номинацията с високата оценка за персоналните и професионални качества на Цветанов и богатия му опит като вътрешен министър и зам.-министър ръководител, както и достиженията на групата по време на неговото съпредседателство в границите на Парламентарното измерение на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз. След тригодишни договаряния по Процедурните правила и въз основа на заложеното в Лисабонския контракт, през вчерашния ден и през днешния ден СГПК организира първото си постоянно съвещание по признатите в София през март тази година Процедурни правила за работата на СГПК.

Приемането на процедурния устав в България бе допустимо след постигането на единодушие сред всички национални делегации вследствие на работата на съпредседателите Цветанов и Мораеш, ръководител на комисията ЛИБЕ, които организираха петмесечни договаряния с деветте национални делегации с изразени запаси. На съвещанието в пленарен формат на СГПК участваха ръководителят на Управителния съвет на Европол Прит Паркна и изпълнителният шеф на Европол Катрин Де Бол. Двамата поздравиха Цветанов за избора и показаха убедеността си, че с помощта на работата му в новото му качество, съдействието сред Европол и СГПК ще стане още по-ефективно и ползотворно.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР