Председателят на Парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на партията

...
Председателят на Парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на партията
Коментари Харесай

Цветан Цветанов се срещна с китайска делегация, благодари им за Боян Петров

 cvetanov_kitai3_1024x768  cvetanov_kitai2_1024x768  cvetanov_kitai_576x768
Председателят на Парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов организира работна среща с госпожа Йу Хунцю от Организационния Департамент при Централен комитет на Китайската комунистическа партия. Хунцю е отпред на делегация от Китай, която е на посещаване в България. В срещата участваха и посланикът на Китай в България Джан Хайджоу и административния секретар на ГЕРБ Цветомир Паунов, оповестиха от партията.

В началото на срещата ръководителят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов изрече специфични благодарности за оказаните от китайските управляващи и персонално от дипломат Джан Хайджоу изключителна помощ и подпомагане за избавителните и издирвателни акции за намиране на нашия съотечественик – алпиниста Боян Петров, липсващ при опит да изкачи връх Шишапангма в Хималаите.

По време на срещата бяха разисквани двустранните връзки сред Китай и България. Цветан Цветанов акцентира положителните връзки и съдействието сред двете страни както на парламентарно, по този начин и на държавно равнище. Централна тематика по време на диалога беше провеждането на идната 7-ма Среща на държавните ръководители на Инициативата „ 16+1 “ в София при започване на месец юли тази година. Цветан Цветанов означи, че България отдава предпочитано значение и работим интензивно по идното двустранно посещаване на китайския министър председател Ли Къцян в страната ни в същия интервал.

Заместник-председателят на ГЕРБ напомни, че китайски министър председател не е посещавал България от 2000 година и идната аудиенция е от изключителна значимост за развиването на българо-китайските връзки. Цветан Цветанов и Йу Хунцю се сплотиха към извода, че Инициативата за съдействието сред Китай и страните от Централна и Източна Европа „ 16+1 ” е значим механизъм за стимулиране на капиталовите, търговско-икономическите, културните и други връзки с Китай. Цветанов напомни още, че през 2018 година България ще бъде хазаин и на друга значима демонстрация – Срещата на локалните водачи на 16+1, която ще се организира в Пловдив през есента.

По време на срещата бяха разисквани и икономическите връзки сред двете страни. Беше посочено, че стокообменът сред България и Китай през последните две години продължава да нараства и през 2017 година е достигнал 1,92 милиарда щ. д. Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов акцентира пред Йу Хунцю и китайската делегация, че страната ни желае да разшири размера и разнообразието от български артикули на китайския пазар и да притегли китайски вложения в производства и услуги с висока добавена стойност. Като вероятни сфери за насърчаването на съдействието сред България и Китай бяха посочени още разширението на туристическия, културния и просветителния продан.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР