Председателят на парламента Цвета Караянчева ще открие край Крумовград първия

...
Председателят на парламента Цвета Караянчева ще открие край Крумовград първия
Коментари Харесай

Цвета Караянчева ще открие рудник за добив на злато край Крумовград

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще открие край Крумовград първия у нас новоразработен рудник за рандеман на злато за последните 40 години. Инвестицията е на частна компания, която построи напълно мината и съпътстващите уреди. Реалната употреба на рудника "Ада тепе " стартира през юли, а няколко седмици по-късно бяха създадени първите количества златен концентрат. Очаква се на церемонията да участва и министър председателят Бойко Борисов.

На хълма Ада тепе към този момент работят всички минни уреди. Рудата се добива по открит прийом, а годишната преправка е 800 000 тона. За добиване на златото не се употребяват цианиди. Стойността на вложенията е над 160 милиона $. В рудника работят над 270 души, от тях единствено девет не са локални поданици. Очаква се мината да работи към 10 години, само че след привършване на рудата построените мощности ще продължат да се употребяват за нови открити залежи.

"Инвестициите в индустрията оживиха Крумовград. Увеличено е търсенето на жилища, има нови магазини и заведения ", сподели кметът Себихан Мехмед пред БНР.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР