Председателят на парламента на Шри Ланка Махинда Япа Абейвардена все

...
Председателят на парламента на Шри Ланка Махинда Япа Абейвардена все
Коментари Харесай

Кризата в Шри Ланка: Премиерът поиска възстановяване на реда в страната

Председателят на Народното събрание на Шри Ланка Махинда Япа Абейвардена към момента не е получил писмо за оставка от президента Готабая Раджапакса. Това заяви новинарският портал News First, базирайки се на изказване на ръководителя на Народното събрание.

Абейвардена напомни, че Раджапакса по-рано е заречен да изпрати писмото си за оставка на 13 юли. Въпросният документ към момента не е стигнал до Народното събрание.

Днес уебсайтът на вестник Lanka Daily Mirror заяви, че Раджапакса не е отлетял за Сингапур в сряда от Малдивите, където се намира сега, и чака частен аероплан. Президентът и брачната половинка му, дружно с двама чиновници по сигурността, възнамеряваха да изоставен Мале в сряда, само че от съображения за сигурност не са се качили на самолета за Сингапур.

Дипломатически източници оповестиха, че опитите на Раджапакса да си обезпечи виза за Съединените щати са били отхвърлени, защото той се е отказал от американското си поданство през 2019 година, преди да се кандидатира за президент.

В същото време антиправителствените стачкуващи в Шри Ланка започнаха договаряния за връщане на завзетите от тях публични здания , оповестиха представители на протестиращите. Те упорстват президентът и министър-председателят да се отдръпват в изискванията на икономическа рецесия.

Премиерът, който Раджапакса назначи за изпълняващ длъжността президент в негово неявяване, изиска евакуация на държавните здания и инструктира силите за сигурност да създадат "необходимото за възобновяване на реда ".

В телевизионно послание, откакто хиляди хора превзеха офиса му в Коломбо, Викремесингхе съобщи: "Тези, които отиват в офиса ми, желаят да ми попречат да извършвам отговорностите си като настоящ все още президент.

"Не можем да позволим на фашистите да вземат властта. Ето за какво разгласих изключително състояние в цялата страна и комендантски час ", добави той.

Опитът за нападение против законодателния орган беше отхвърлен за разлика от други места, където протестиращите имаха величествен триумф.

Curfew extended in Sri Lanka after President Gotabaya Rajapaksa breaks promise to resign
— Sky News (@SkyNews)
От основната болница в Коломбо оповестиха, че в сряда към 85 души са били признати с пострадвания, а един човек се е задушил и е умрял след офанзива със сълзотворен газ в кабинета на премиера.

Президентът на Шри Ланка Раджапакса, съпроводен от брачната половинка си, напусна Коломбо в сряда вечерта на фона на всеобщи митинги и отлетя за Малдивите. Президентът остави писмо, с което уведоми ръководителя на Народното събрание, че е назначил министър-председателя Ранил Викрамасингхе за изпълняващ длъжността президент, защото самият той "отсъства от страната ". След това бе обявено, че Раджапакса ще изпрати публично писмо за оставка до ръководителя на Народното събрание Махинда Япа Абейвардене, откакто отлети за Сингапур. Според индийската телевизия Republic TV Раджапакса ще получи леговище в Сингапур.

Миналата събота хиляди протестиращи излязоха по улиците на Коломбо, с цел да изискат оставката на президента. Те завзеха резиденциите на президента и премиера, а персоналната резиденция на премиера бе опожарена. Протестите, провокирани от тежкото финансово и икономическо състояние на острова, не са стихвали от началото на април. Страната изпитва изострен дефицит на задгранична валута, горива, петролни артикули, торове, храни за избрани групи от популацията и медикаменти. На този декор доста жители упорстват за цялостна промяна на държавното управление.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР