Председателят на парламента Димитър Главчев коментира след срещата си с

...
Председателят на парламента Димитър Главчев коментира след срещата си с
Коментари Харесай

Балтажи се зарече българчетата в Украйна да не спират с изучаването на майчиния си език

Председателят на Народното събрание Димитър Главчев разяснява след срещата си с украинския дипломат у нас Микола Балтажи своята угриженост от противоречивия закон. Стана ясно, че ръководителят на Народното събрание ще бъде на посещаване в Украйна. Там Главчев ще се срещне с българите и желае да може да им даде правилна информация.

Посланик Микола Балтажи разяснява пред медиите, че в Украйна се прави радикална просветителна промяна. Балтажи акцентира, че главният език в Украйна е украинският, а съгласно него с промяната няма да се обиден правата на малцинствата.

По думите му украинският образован закон е пратен за координиране в Съвета на Европа. Микола Балтажи акцентира, че Украйна ще работи в съдействие с европейските институции. Оказва се, че децата от малцинствата от разнообразни общности не учели задоволително украински и отпадали от просветителната система. Отпадали и от пазара на труда и се самоизолирали, разясни посланикът.

Българите и останалите малцинства и отсега нататък ще продължат да учат майчин език, увери Балтажи.

" Нищо не се закрива, нищо няма да се закрива ", разясни посланикът и уточни, че българчетата щели да продължат да учат майчин език.

Самият Димитър Главчев е удовлетворен, че няма да се ограничи правото на бесарабските българчета да учат български език.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР