Председателят на Общинска избирателна комисия-Кричим Елена Иванова подаде оставка. До

...
Председателят на Общинска избирателна комисия-Кричим Елена Иванова подаде оставка. До
Коментари Харесай

Шефката на ОИК-Кричим подаде оставка

Председателят на Общинска изборна комисия-Кричим Елена Иванова подаде оставка. До нея се стигна след назначението на майка и наследник на управителни позиции в СИК, до момента в който бащата е на управителна позиция в ОИК. По случая към този момент има решение и на Пловдивския административен съд.

Магистратите анулираха решение на ОИК-Кричим, с което за ръководител на СИК No 163900010 е назначено лицето Симеон Димитров Тонов, доказано с решение на ЦИК.

В решението на Административен съд-Пловдив, което е дефинитивно и не предстои на обжалване, е записано, че Общинска изборна комисия Кричим би трябвало да проведе  законосъобразна процедура по назначение на ръководител на СИК No 163900010, при спазване на дадените с актуалното решение инструкции по тълкуването и използването на закона.

Симеон Тонов е определен за ръководител на СИК, в случай, че неговата майка още веднъж ще бъде управителен орган – заместник-председател на друга СИК в Кричим с No 163900001, а татко му  Димитър Иванов Тонов, още веднъж е член на ОИК-Кричим.

До решението на Административен съд-Пловдив се стига след тъжба, предявена от Политическа партия „ Движение Нашият град “, представлявано от ръководителя Атанас Стефанов Калчев.

В жалбата са изложени съображения за незаконност на административния акт в оспорената му част. Твърденията в тази тенденция се свеждат най-общо до това, че при провеждането на локалните избори за общинскисъветници и кметове за мандат 2015-2019 година с решение на ОИК-Кричим, Симеон Димитров Тонов е бил назначен за член на друга СИК на територията на град Кричим – No 163900003, като представител на Политическа партия ГЕРБ, като при осъществяване на изборния развой, в деня на осъществяване, лицето Симеон Тонов е упражнявал превратно пълномощията си като член на СИК, като с държанието си е основал предпоставки за закъснение наизборния развой, което като краен резултат се е отразило на опцията голяма част от гласоподавателите да не могат да упражнят правото си да гласоподават.

Към оня миг са зародили и подозрения, че в действителност държанието на Симеон Тонов като член на СИК е предизвикано точно от инструкции за метода на работа в СИК, дадени му от неговия татко – Димитър Иванов Тонов, който пък в качеството си на член на ОИК, съгласно жалбоподателя, може да въздейства на резултата от тъжби срещу такова държание на неговия наследник, даже и такива да постъпят пред ОИК.

Тези опасения били подсилени и от обстоятелството, че към датата на осъществяване на локалните избори за мандат 2015 -2019 година, ръководител на друга СИК – No 163900002, е била майката на Симеон Тонов и брачна половинка на члена на ОИК Димитър Иванов Тонов – Теодора Симеонова Тонова, което създавало усещането за желание от страна на тази родствена група да въздейства значително върху хода на изборния развой в община Кричим, както посредством присъединяване в СИК, директно ангажирани с провеждането на изборите, по този начин и посредством присъединяване в ОИК, която управлява провеждането на изборния развой в съответните СИК.

Опасенията са, че и тази година изборният ден няма да протече обикновено, и има заплаха всички гласоподаватели в секцията да имат още веднъж проблем да упражнят правото си на глас.

Друг претекст за решението на съда да изиска от ОИК-Кричим да смени ръководителя на СИК Симеон Тонов, е изискване на директна йерархична взаимозависимост и зависимост – ОИК дава методически инструкции, организира образование и следващо управлява работата на съответните СИК.

В хода на делото заинтригуваните страни – Симеон Димитров Тонов и Политическа коалиция „ Продължаваме промяната “ – „ Демократична България “, не вземат съответно мнение по допустимостта и основателността на жалбата.

Заради абсурда с назначението на майка и наследник на управителни позиции в СИК, до момента в който бащата е на управителна позиция в ОИК, ръководителят на Общинска изборна комисия подаде подложка, а решението на Пловдивския административен съд е изпратено на ОИК-Кричим, която би трябвало да назначи друго лице на мястото на Симеон Тонов като ръководител на СИК.

„ С решението на Административен съд – Пловдив е прекъсната основаната порочна процедура от Общинска изборна комисия – Кричим по назначението на членовете на секционните изборни комисии по формулата „ мама – баща и аз “! Председателят на ОИК – Кричим, един младеж, имащ достолепие, гражданска съвест и морал, към днешна дата – 10.10.2023 година, подава оставка и напуща „ гнездото “ на ОИК-Кричим! “, сподели в позиция ръководителят на Политическа партия „ Движение Нашият град “ Атанас Калчев.

По думите му заместник-председателите и членовете на ОИК – Кричим, които са дали своят вот „ ЗА “  това порочно решение по назначението на секционните изборни комисии, в състава на които са включени и техни роднини, към днешна дата са „ там в гнездото “, без значение от обстоятелството, че ръководителя на ОИК е подал оставка точно поради техните предишни дейности. Той прикани жителите, до момента в който не бъде сменен отчасти състава на ОИК – Кричим, да подават сигналите си непосредствено на откритата линия за сигнали на Министерство на вътрешните работи.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР