Председателят на Националния съвет (парламента) на Словакия Борис Колар обяви

...
Председателят на Националния съвет (парламента) на Словакия Борис Колар обяви
Коментари Харесай

Жега в словашкия парламент заради военен договор със САЩ

Председателят на Националния съвет (парламента) на Словакия Борис Колар разгласи във вторник вечерта завършването на изключително съвещание на висшия законодателен орган, единствената точка в програмата на което беше разискването на съглашението за военно съдействие сред република и Съединени американски щати, подписан на 3 февруари във Вашингтон. Гласуването на документа ще се организира в сряда на идващото парламентарно съвещание, което ще стартира в 11:00 (13:00 ч. московско време). Това заяви словашката телевизия.

Обсъждането на съглашението беше съпроводено от гърмежи на страсти от страна на депутатите от партиите от ръководещата коалиция, подкрепящи съглашението, и опозицията, която акцентира едностранната му изгода за Съединени американски щати и предизвести за загубата на суверенитета на републиката, защото на нейна територия ще бъдат ситуирани американски войски и оръжия.

Беше прочетена жалбата на основния прокурор на Словакия Марош Жилиники, в която се показва несъответствието на документа с националното законодателство и опасността от взаимозависимост от непозната страна.

Пред постройката на най-висшия законодателен орган се организира протест с искане управляващите да откажат да построяват военно съдействие с Вашингтон. В акцията се включиха към 5 хиляди души.

Както оповестиха по-рано словашките медии, в изключителното съвещание на Народното събрание са взели участие 79 от общо 150 депутати. Почти половината от избранниците на народа са заболели. Възможно е повече депутати да дойдат да гласоподават съглашението.

Комисията по защита и сигурност на словашкия парламент в понеделник предложи на депутатите да одобрят боен контракт със Съединените щати. Правителството на републиката се стреми бързо да го прокара през Народното събрание, в който ръководещата коалиция има поддръжката на болшинството от депутатите.

Споразумението разрешава на въоръжените сили на Съединени американски щати да употребяват въздушните бази Малацки-Кухина (на запад) и Силач (в централната част), както и други военни уреди в Словакия. Армията на републиката ще получи финансиране от Съединените щати в подмяна. Засега приказваме за 100 милиона $.

Планът е подложен на критика от доста словашки политици и обществеността. Лидерът на социалдемократите и парламентарната съпротива, някогашният министър председател Робърт Фицо е уверен, че единствената цел на съглашението е да приближи американската войска до съветската граница.

Министърът на външните и европейските работи на страната Иван Корчок увери на 12 януари, че американците няма да могат да основават свои лични военни обекти и да трансферират боен личен състав в републиката без единодушието на Братислава.

Превод: СМ
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР