Председателят на Националната пациентска организация Наталия Маева заяви за БНР,

...
Председателят на Националната пациентска организация Наталия Маева заяви за БНР,
Коментари Харесай

Наталия Маева: Нашето здравеопазване не отговаря на изискванията на новото време



Председателят на Националната пациентска организация Наталия Маева съобщи за БНР, че би трябвало да се извърши задълбочено следствие от способените органи за нередности в болница " Лозенец " и тежкото финансово положение на болница " Александровска ".
Според нея при изчакването за трансплантации продължава да съществува порочната процедура това да е единствено лист с имена.

" Пациентите, които чакат за трансплантация би трябвало да схванат, че носят отговорност, тъй като това е двустранен развой. Тук никой не наблюдава положението на вписаните пациенти в листата на чакащи какво е тяхното положение и дали те са годни, откакто са вписани да доближат до такава животоспасяваща намеса . Считам, че от тук би трябвало да променим нещата, настрана обстоятелството, който беше изнесен през днешния ден на брифинга, че има 14 направени трансплантации от живи донори, които са от Украйна и Молдова - това е много стеснителен факт и ще прикани способените органи да се занимаят с този случай ", добави в предаването " Хоризонт до обед " Наталия Маева.

По думите й българската здравна система е доста болна и то не занапред.

" Това е един дълъг интервал, който се натрупваше, само че пандемията ни сподели, че нашето опазване на здравето не дава отговор на условията на новото време . Трябва да мислим за цифровизация, уповавам се скоро да започва електронното досие, тъй като в границите на Европейския съюз това е съществена тематика. Има стратегически проекти, които са създадени от 2030 година. Ние нямаме такива тактики. Големият изчезнал сега е национална стратегия за редките заболявания . Такава стратегия в България не е одобрявана от 2013 година ", акцентира Маева.
Цялото изявление можете да чуете в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР