Председателят на Конфедерацията на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова, коментира пред

...
Председателят на Конфедерацията на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова, коментира пред
Коментари Харесай

За почти заспалия шофьор от морето: Ето колко време трябва да почиват автобусните водачи

Председателят на Конфедерацията на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова, разяснява пред Българска национална телевизия, че водачът на рейс, пътуващ от Слънчев бряг до София, който заспивал на волата е бил  уволнен, тъй като е позволил името на компанията да бъде компрометирано.

Тя добави още, че водачите, пътуващи до морето и назад, не е наложително да са двама. Законоустановеното време на водачи на рейсове, пътуващи сами, е в границите на 15 часа, сред 13 и 15 часа.

" Това е правилник 561 на Европейския съюз и надлежно спогодбата, която е написана за работата на водачите и екипажите. Когато този водач пътува в екип с още един водач, работният ден на тези хора става автоматизирано 21 часа. В рамките на тези 15 и 21 часа водачът има право да ръководи транспортното средство 9 часа в единия или в другия случай - т.е., когато са двама водачи, те ръководят рейса по 9 часа. Два пъти в седмицата имат право да ръководят 10 часа. Това е позволено по тези регламенти ", сподели Милтенова.

Тя добави, че на всеки 4 часа и половина водачът е задължен да направи 45 минути отмора. В другия случай е задължен да направи две почивки - едната да е 15 минути, а другата - 30 минути. Почивките са регламентирани в маршрутните написания.

" Въпросният водач, който е пътувал през този ден, на процедура не е надвишил работния си ден от 15 часа. Той е тръгнал в 05.15 ч. от Слънчев бряг вечерта. На идващия ден в 07.15 или 07.20 ч. е заменен в Пловдив. Затова той е пътувал и на идващия курс сутринта ", добави Милтенова.

Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики назова случая фрапантен и следващия индикативен образец за " тоталната липса на надзор в нашата страна ". Според нея е било редно пасажерите да се обадят на 112.

Прочетете още по тематиката:

Още от ОБЩЕСТВО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР