Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов

...
Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов
Коментари Харесай

Половината от инвестициите за вода – от цената за потребителите

Председателят на Комисията за енергийно и водно контролиране Иван Иванов заключи основанията за оповестеното нарастване на цената на водата в редица градове на страната пред репортера на БНР Юлияна Корнажева. Повод за мненията на ръководителя на регулатора стана изказването от страна на Българска социалистическа партия, че ще провежда митинг против повишаването на цените.
Според Иванов аргументите за повишаването на водата са доста дълбоки:

В продължение на повече от 5 години съвсем всички ВиК оператори имаха непроменени цени, което ги блокираше да правят нужни вложения, които би трябвало да имат за цел да подобрят качеството на водоподаването за българските жители и да предпазят българската природа посредством построяването на съответни пречиствателни станции.

За да отговорим на условията, които ни се слагат като страна-член на Европейския съюз, и с цел да можем да употребяваме и съответна помощ от европейските фондове, явно България би трябвало да влага в своята водна инфраструктура. И макар че ще получим безплатна помощ от Европейския съюз, към 50% от средствата, които би трябвало да бъдат вложени, би трябвало да бъдат получени посредством цената на услугата. “

Председателят на КЕВР признава правото на всеки български жител да показва позиция и да стачкува, само че „ КЕВР сега не дефинира цени, тъй като те са избрани със самото приемане на бизнес- проектите “, които, по думите му, са били създадени от ВиК оператора, по-късно са признати от съответния общински съвет  с присъединяване на представители на всички политически партии, по-късно и кметовете на съответните общини вземат участие в по този начин наречената асоциация по ВиК в региона, която също приема този бизнес проект със съответните цени, а в края процеса те се утвърждават и от регионалния шеф и едвам тогава – и от КЕВР. Освен това Иванов означи, че за всеки от бизнес-плановете и респективно – цените за петгодишни интервал са извършени и публични разисквания, изразените отзиви по време на които също са отразени.

Иван Иванов акцентира още, че ръководената от него комисия прави оценка бизнес-плановете и предложенията за тези цени сериозно и те са понижени няколкократно в преписка с ВиК операторите:

Не признаваме такива заявки за разноски, които ВиК операторите не могат да оправдаят. Имаше случаи, когато се желаеха разноски за несъществуващи пречиствателни станции и други сходни, които ние отхвърлихме. Ние се стремим да намерим точния баланс сред това, че в България, уви, има доста хора, които мъчно могат да си разрешат повишение цените на комунални услуги, измежду които е и водата като главно богатство за всеки човек. И дружно с това – нуждата да се развие водната инфраструктура.

Проверка за осъществяването на бизнес-плановете регулаторът ще направи най-рано след три години и в случай че има противоречие и са направени вложения, по-малко от заложените в бизнес -плана, те ще бъдат отразени посредством понижаване цената на водата, което е глоба към ВиК оператора, само че е в отбрана на ползите на потребителите, акцентира ръководителят на Комисията за енергийно и водно контролиране и бе безапелационен, че „ регулаторът не може да допусне даже и един лев да отиде към оператора, в случай че той не е употребен по предопределение. “

Иван Иванов се обърна и с обръщение към потребителите:

Българските жители би трябвало да имат ясното схващане, че усъвършенстваното водоподаване е обвързвано със здравето на хората и с запазване на чиста българска природа – освен за нас, само че и за поколенията след нас.

Запис на репортажа на Юлияна Корнажева за предаването „ Нещо повече “ можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР