Председателят на Камарата на представителите в Конгреса на САЩ Нанси

...
Председателят на Камарата на представителите в Конгреса на САЩ Нанси
Коментари Харесай

Разследването срещу Тръмп може да тръгне в неочаквани посоки

Председателят на Камарата на представителите в Конгреса на Съединени американски щати Нанси Пелоси разгласи, че стартира следствие за импийчмънт против президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп. Решението е резултат от неочакваната смяна в позицията на Демократическата партия през последната седмица на фона на новите обвинявания, че президентът е притискал Украйна, с цел да усили възможностите си за преизбиране на поста. Мнозина от демократите, които до неотдавна бяха " срещу " процедура за премахване от власт на президента, като измежду тях бе и самата Пелоси, трансформираха мнението си и към този момент поддържат следствие.

До огромна степен решението изглеждаше неизбежно след ноември 2018 година, когато демократите откриха надзор върху долната камара, или след май 2017 година, когато Тръмп уволни шефа на ФБР Джеймс Коми. Дори след ноември 2016 година, когато Тръмп бе определен за президент на Съединени американски щати и ужасените демократи започнаха да кроят проекти по какъв начин да го спрат. Въпросът през това време постоянно е бил по кое време ще се събере сериозна маса в средите на демократите, която да е уверена, че би трябвало да се работи.

Но в случай че пътят към импийчмънта бе предвидим, то пътят от тук нататък не е. Историята сочи, че когато стартират следствия против президент, те съвсем постоянно поемат в непредвидена посока.

При оповестяването на решението във вторник Пелоси упрекна Тръмп, че неведнъж е нарушил закона и че погазва и конституцията. " Действията на президентството на Тръмп разкриват нечестни образци за тъпчене на клетвата му и изменничество към националната ни сигурност, към честността на изборите ", сподели тя. " Ето за какво през днешния ден аз разгласявам, че Камарата на представителите минава към публично следствие за импийчмънт. Президентът би трябвало да носи отговорност.

 

Никой не е над закона "

 

Риторичният заряд в тези думи е мощен, само че обстоятелствата - не чак толкоз. Пелоси взе решението след месеци, в които самата тя спъваше започването на процедурата по премахване от власт макар възходящия брой демократи, обявяващи се за публично следствие. През последните няколко дни обаче от ден на ден конгресмени се присъединяваха към тях, в това число и група новоизбрани умерени демократи, за които Пелоси имаше терзания, че ще я застрашат политически, в случай че задейства процедурата. Например уважаваният политик, конгресменът Джон Люис.

Макар Пелоси да приказва за " публично следствие за импийчмънт ", тя не огласи детайлности какво на процедура ще включва процедурата. Тя разясни, че насочва ръководителите на няколко комисии в камарата да работят дружно " под шапката на следствие за импийчмънт ". Това основава опция работата в камарата да си продължи както до момента, тъй като няколко комисии към този момент водят свои следствия. Просто председателката на камарата може да е решила към този момент да назовава това " следствие за импийчмънт ".

" Ако би трябвало да се придържаме към клетвата си да поддържаме и браним конституцията на Съединени американски щати от всички врагове - външни и вътрешни, би трябвало да създадем това ", сподели Пелоси пред основния редактор на " Атлантик " Джефри Голдбърг на Атлантическия фестивал във Вашингтон.

 

" Но би трябвало да разполагаме с обстоятелства "

 

Многообразието от варианти при разследванията за импийчмънт стана явно още при първия опит за премахване на президент от власт. Камарата стартира разискване за импийчмънт на Андрю Джонсън при започване на 1867 година Първоначалните обвинявания против него включват голям брой неоснователни клюки, в това число и обвинявания, че е взел участие в скрит план за убийството на Ейбрахам Линкълн. С напредването на следствието се потвърждава, че множеството от слуховете са изцяло неоснователни. Но останалите са в основата на отстраняването.

Действието, което в последна сметка води до гласоподаване за отстраняването на Джонсън от власт, е решението му да уволни министъра на защитата Едуин Стантън, което към момента не е реалност, когато стартира процедурата по импийчмънт. Но откакто следствието към този момент е в ход, то стартира да живее собствен живот и в последна сметка президентът е отхвърлен от власт при избор в долната камара. Впоследствие, посредством единствено на един глас при гласуването в Сената, е разгласен за почтен.

Ричард Никсън не е отхвърлен от власт, тъй като подава оставка, преди Камарата да се намеси, осъзнавайки, че евентуално ще бъде наказан и отхвърлен. Но събитията, довели до оставката му, демонстрират същата непредвидимост. Демократи в Камарата стартират да подмятат за импийчмънт даже преди експлоадирането на

 

абсурда " Уотъргейт "

 

След това има нова вълна апели за импийчмънт. Но правната комисия на долната камара стартира следствие едвам след " клането в събота вечер ". Междувременно комисията в Сената за " Уотъргейт ", която в началото не открива нарушавания в дейностите на президента, предава голям брой доказателства за присъединяване на Никсън в заговора. Едно от трите обвинявания по импиймчънта против Никсън е за отхвърли му да се отзове на поканите на комисията да даде показания след началото на следствието за импийчмънт.

Случаят с Бил Клинтън, втория президент на Съединени американски щати, против който се води процедура по импийчмънт, е малко по-различен. Когато правната комисия в долната камара стартира следствието, то е фокусирано върху аферата на президента със стажантката. Случаят с Клинтън удостоверява, че следствията могат да стартират от една точка и да приключат в напълно друга. Независимият прокурор Кенет Стар в началото е назначен да проверява абсурда " Уайтуотър ", обвързвана с недвижимото имущество на семейство Клинтън. Той упреква няколко души, само че измежду тях не са нито Бил, нито Хилари Клинтън. Докато води следствието си обаче, Стар поема и в голям брой други направления, измежду които е и връзката на Клинтън с Моника Люински. Той предава доказателствата си в Конгреса, който стартира процедура по импийчмънт на президента. До премахване от власт по този начин и не се стига.

За разлика от огромното следствие на Стар специфичният прокурор Робърт Мълър бе стеснил фокуса на следствието си, откакто бе назначен да проверява съветската интервенция в изборите за президент на Съединени американски щати през 2016 година Мълър проверява дейностите на руснаците, реакциите на акцията на Тръмп и следизборните старания на президента да потули следствието. Мълър прехвърляше свързани тематики като нарушавания във финансирането на акцията да вземем за пример, на други прокурори.

Разследване за импийчмънт в долната камара, водено от демократите, надали ще се самоограничава, по тази причина може да се чака, че то ще уголемява обсега си и би могло

 

да предприеме непредвидени обрати,

 

както става с следствията против Джонсън и Никсън. Всеки път, когато възникне нов скандал към Тръмп, въпросът е дали демократите този път ще се решат да стартират следствие. Досега никой не успяваше да ги убеди. Щом обаче следствието стартира, водещата комисия може и евентуално ще причисли към него голям брой други тематики и проблеми - минали, сегашни и бъдещи.

Както писа Lawfare, " Нарушенията на Тръмп са като това, което военните назовават " богата на цели среда ". Разумен конгресмен с чиста съвест би могъл да дефинира много от дейностите на президента като съображение за отстраняването му от власт ".

Естествено, не всяко нарушаване, което притегли вниманието на демократите, може да е съображение за импийчмънт. Обявяването на публично следствие, което би могло да докара до импийчмънт, значи, че има комисия в долната камара, която е подготвена да прегледа всяка улика. Това значи, че пътят на това следствие ще е комплициран и непредвидим.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР