Председателят на Групата на Европейската народна партия (ЕНП) Манфред Вебер

...
Председателят на Групата на Европейската народна партия (ЕНП) Манфред Вебер
Коментари Харесай

Заради ареста на Борисов искат Еврокомисията да наблюдава Рашков

Председателят на Групата на Европейската национална партия (ЕНП) Манфред Вебер и евродепутатите Холмайер и Ленарс показват пред шефката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен сериозното си терзание от обстоятелството, че българското Министерство на вътрешните работи е въвлякло Европейската прокуратура във вътрешнополитически битки.

„ Притеснени сме, че опитът за въвличане на Европейската прокуратура в тази вътрешнополитическа битка, включваща корист с правни и административни запаси, може да повлияе отрицателно на публичното доверие в Европейската прокуратура и да подкопае настоящите и бъдещи следствия “, показват европейските депутати в писмо до Урсула фон дер Лайен.

Повод за писмото е карцерът на някогашния министър председател Бойко Борисов, някогашния министър на финансите Владислав Горанов и пресаташето на ГЕРБ Севделина Арнаудова на 17 март 2022 година В писмото до фон дер Лайен тримата евродепутати показват още, че домовете на Борисов, Горанов и Арнаудова са претърсени и те са арестувани без да са им повдигнати обвинявания.

" Неоправданото задържане на представители на съпротива слага под въпрос демокрацията и върховенството на закона в България ", пишат Вебер, Холмайер и Ленарс.

„ Действията на полицията евентуално нарушават голям брой процедури от Наказателно-процесуалния кодекс на България. Нарушенията може да включват липса на задоволително доказателства за започване на произвеждане, безпричинно потребление на процедурата за незабавно процедура, липса на авансово утвърждение и следващо валидиране на интервенцията от съда и заграбване на компетентността на прокуратурата от полицията “, се споделя още в писмото до шефа на Европейската комисия.

В умозаключение Манфред Вебер и сътрудниците му Моника Холамйер и Йерун Ленарс от проучвателната задача, която ЕНП изпрати в България, упорстват пред Урсула фон дер Лайен Европейската комисия да следи от близко обстановката в България. „ Изключително значимо е всички участници и институции да зачитат правилата на демокрацията и господство на закона. Всяко нарушаване на закона би трябвало да се проверява независимо от способените органи, в сходство със законовите процедури и без политическа интервенция “, се показва още в писмото.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР