Председателят на Горната камара на руския парламент Валентина Матвиенко заяви,

...
Председателят на Горната камара на руския парламент Валентина Матвиенко заяви,
Коментари Харесай

Путин е поискал разрешение за използване на въоръжените сили извън Русия, НАТО ще осигурят отбрана на Украйна

Председателят на Горната камара на съветския парламент Валентина Матвиенко съобщи, че президентът Владимир Путин е изискал позволение за потребление на въоръжените сили отвън територията на Русия, оповестява Българска телеграфна агенция.

Молбата на президента към този момент се преглежда от Съвета на федерацията, съобщи Матвиенко, представена от Russia Today.

Съюзниците от НАТО ще обезпечат на Украйна средства за защита и пактът е в подготвеност при потребност в допълнение да увеличи наличието си по източния фланг. Това заяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг на конференция измежду изключителното съвещание на Комисията НАТО-Украйна. Столтенберг добави, че НАТО не отстъпва от правилото за взаимната защита и до момента в който това е по този начин, ще бъде в положение да предотврати нахлуване против всеки съдружник. Не можем да приемем настояването на Русия за връщане на ситуацията със силите на пакта допреди 1997 година, уточни Столтенберг.

Генералният секретар заяви, че силите на НАТО за бързо реагиране са сложени от седмици в нараснала подготвеност, само че не са изпращани на задача. По неговите думи в бойна подготвеност са 100 изтребителя на Алианса, както и 120 военни кораба в Средиземно море.

В отговор на въпрос Столтенберг не изключи опцията от пълномащабна война поради дейностите на Русия с признаването на самостоятелност на украинските райони Донецк и Луганск. Той изрази още веднъж вяра Москва да се върне на пътя на дипломацията. Призоваваме допустимо най-решително за това, уточни генералният секретар. Никога не е късно да се избегне нахлуване, по тази причина призоваваме за доброжелателни дипломатически решения. В противоположен случай ще има още по-строги наказания, с още по-висока цена, разясни той.

Столтенберг съобщи в отговор на въпрос, че Русия е нахлула в Украйна още през 2014 година, а в този момент Москва към този момент е минала от прикрити към очевидни военни дейности. Той изрази поддръжка за квалифицираните наказания против Русия, в това число за решението на Берлин да спре процеса на утвърждение на разширението на газопровода " Северен поток ".

Съпричастни сме с украинския народ и с неговото държавно управление. Единни сме по въпросите за териториалната целокупност на Украйна в интернационално признаните граници, както и за суверенитета и независимостта на страната. Ще създадем всичко належащо, с цел да предпазим алианса от експанзия, съобщи Столтенберг.

„ Русия не стопира да възнамерява пълномащабна инвазия в Украйна, откакто призна независимостта на сепаратистки анклави ", сподели Столтенберг, представен от Ройтерс.

„ Виждаме, че от ден на ден и повече сили се изнасят от лагерите, провеждат се в бойни формирования и се приготвят да нанесат удар ", сподели Столтенберг. „ Отново призоваваме Русия да се отдръпна. Никога не е прекомерно късно да не атакуваш”, сподели той.

„ Виждаме продължаващи провокации в Донбас ", сподели още Столтенберг.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР