Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви по време на

...
Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви по време на
Коментари Харесай

Шарл Мишел: ЕК ще обсъди "материална инфраструктура" по външните граници

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел съобщи по време на днешното си посещаване във Варшава, че Европейската комисия ще разиска идните дни опцията за финансиране на " материална инфраструктура " по външните граници. Това би бил първият случай, в който Европейският съюз обмисля финансиране на стена по външните си граници поради продължаващата мигрантска рецесия на границите на Полша и Литва с Беларус. 

Посланиците от Европейския съюз са съгласни, че мигранитте по външните граници от страна на Беларус съставляват " хибридна офанзива ", което е правно съображение за нови наказания против Минск.

По време на визитата си в символ на поддръжка за Варшава, Шарл Мишел съобщи, че Полша е изправена пред " сериозна рецесия " и " брутална офанзива " и заслужава да получи взаимност от останалите страни членки:

" Изправени сме пред брутална, хибридна офанзива против нашите европейски граници. Беларус трансформира в оръжие бедстващите мигранти по безсрамен и фрапантен метод. Отворихме спор за европейско финансиране на граничната инфраструктура и той би трябвало да бъде организиран бързо, зашото полските и балтийските граници са европейски граници, един за всички, всички за един ".

След този апел на ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел Европейската комисия излезе със мнение, че европейско финансиране може да бъде употребявано за гранична инфраструктура, само че не би трябвало да се употребява за повдигане на ограждения или бодлива тел. 

Полша и Литва записват рекорден брой опити за незаконно прекосяване на мигранти от Беларус на тяхна територия. Заради мигрантската рецесия те оповестиха изключително състояние и упрекват президентът на Беларус Александър Лукашенко, че е отворил нов миграционен маршрут към Европа, с цел да сътвори неустойчивост в отговор на глобите, наложени от блока на властническото му държавно управление.

" Вицепрезидентът на Европейската комисия Маргаритис Схинас скоро ще посети страните, от които идват мигрантите и страните, през които минават, с цел да съобщи доста ясно и твърдо, „ е сме подготвени да използваме наличните ни принадлежности, в случай че не се преустановят дейстията, които разрешават да съществува тази мигрантска система, която заплашва фамилии, живота на дами и мъже, чиято неволя се експлоатира. "

Премиерът на Полша Матеуш Моравиецки упрекна Беларус в " държавен тероризъм ":

" Това, пред което сме изправени, би трябвало да сме пределно ясни, е осезателен държавен тероризъм ".

" Говорим за налагане на спомагателни наказания, да вземем за пример на беларуски авиолинии, само че освен това. Нашата увереност да наложим стопански наказания се ускорява. Ще приказваме за тях на срещата на Европейския съвет ", заяви полският министър председател и добави, че президентът на Беларус Александър Лукашенко води " безшумно възмездие " поради поддръжката на Полша за беларуската съпротива.

Междувременно, Ингрида Шимоните - министър председателят на Литва, посети централата на гранична защита, където съобщи, че създалата се обстановка е в отговор на европейските санции, наложени на Минск:

" Поведението най-силно се повлиява от санкци, които болят. А доста наказания, причиняващи болежка, към този момент са наложени и това, което се случва в този момент е реакция на тях. Въпреки че нормално режимите споделят, че глобите не им вредят и не трансформират нищо, от пропагандата им се чува, че това е напън те да бъдат отстранени ".
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР