Председателят на Европейския съвет Доналд Туск призова поляците да преодолеят

...
Председателят на Европейския съвет Доналд Туск призова поляците да преодолеят
Коментари Харесай

Доналд Туск призова поляците да преодолеят разногласията си

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск прикани поляците да преодолеят различията си в поляризираната страна, която през днешния ден отбелязва 100 години от независимостта си, съобщи Франс прес.

Туск визираше спора на ръководещите консерватори с центристката съпротива и Европейската комисия поради противоречиви правосъдни промени, а евентуално и плануваното за по-късно през днешния ден " шествие на независимостта " във Варшава, което изначало бе проведено от крайната десница, а след това поето от управляващите.

" Знам, че спорим между тях за формата на републиката, за бъдещето на страната ни и че от време на време го вършим прекомерно остро. Полша, елементарни ни ", сподели Туск, откакто сервира цветя пред паметника на маршал Юзеф Пилсудски, бащата на полската самостоятелност през 1918 година

Туск добави, че любовта на поляците към родината им е доста по-силна от разногласията им.

Планираното в центъра на Варшава шествие породи напрежения поради ролята на крайната десница. Миналата година, на 11 ноември 2017 година, на това шествие радикални групировки скандираха националистически, расистки и даже антисемитски лозунги, което провокира рецензии в чужбина.

В последна сметка президентът Анджей Дуда и министър председателят Матеуш Моравецки оповестиха, че това шествие става държавна гала, без от него да се изключват националистите, и че те двамата ще вземат участие в него. Крайнодесните уредници пък декларират, че това ще са две обособени шествия, които ще протичат едновременно.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР