Председателят на Европейския съвет Доналд Туск призова днес Турция да

...
Председателят на Европейския съвет Доналд Туск призова днес Турция да
Коментари Харесай

Туск призова Турция да спре незаконните сондажи край Кипър

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск прикани през днешния ден Турция да спре "незаконните " сондажи край крайбрежията на Кипър, като сподели, че тези дейности вредят на напъните за наново обединяване на етнически разделения остров и подкопават връзките на Анкара с Европейски Съюз, съобщи Асошиейтед прес.

Туск съобщи, че наличието му в Никозия е проява за "пълната поддръжка " на Европейски Съюз за членката на Европейски Съюз Кипър.

През последната седмица Турция засилва активността си за сондажи като изпрати сондажен транспортен съд, ескортиран от военни кораби, в регион на Средиземно море, където кипърските гръцки управляващи към този момент са упълномощили на компании на Италия и Франция да правят изследвания за въглеводороди.

Туск съобщи, че водачите от Европейски Съюз към този момент "остро са осъдили " предходните сондажни действия на Турция в регион, в който Кипър има изключителни стопански права и че Европейски Съюз "застава обединен " в поддръжка на Кипър по отношение на последните дейности на Анкара.

Но кипърският президент Никос Анастасиадис настоя за "по-конкретен отговор ", като съобщи, че Европейски Съюз разполага с принадлежности, с цел да отбрани своя престиж и че "законността би трябвало да надделее над правото на джунглата ", което Турция желае да наложи в Източното Средиземноморие.

Европейски Съюз по-рано наложи първични наказания на Турция поради сондажите й край Кипър.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР