Председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард заяви в петък,

...
Председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард заяви в петък,
Коментари Харесай

Лагард: ЕЦБ ще определи лихвите толкова високо, колкото е необходимо

Председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард съобщи в петък, че Европейската централна банка ще дефинира толкоз високи лихвени проценти , колкото е належащо, с цел да извърши своя ангажимент.

" В актуалната среда това значи... да дефинираме лихвени проценти на задоволително рестриктивни равнища толкоз дълго, колкото е належащо, с цел да реализираме навреме връщане на инфлацията към нашата средносрочна цел от 2% ", съобщи президентът на годишния симпозиум по икономическа политика в Джаксън Хоул.

В същото време Лагард акцентира, че няма " авансово действителен справочник " за събитията, пред които Общността е изправена през днешния ден. Това ще изисква, добави тя, " отворен мозъка си " и подготвеност да се поправя анализът в действително време по отношение на новите развития.

В петък Лагард съобщи, че са вероятни още разтърсвания от страна на предлагането. Коментарът беше част от речта ѝ на годишния симпозиум за икономическа политика в Джаксън Хоул.

Според Лагард след пандемията банката е очевидец на резултатите, от една страна, на ускоряването на климатичните промени, а от друга - на смяна в честотата на рецесиите в енергийните доставки, защото петролът и газът стават " по-малко еластични ". Освен това Лагард вижда задълбочаващо се " геополитическо разделяне " и накъсване на " конкуриращи се блокове ".
 ЕЦБ: Потребителите в еврозоната чакат по-ниска инфлация
ЕЦБ: Потребителите в еврозоната чакат по-ниска инфлация

Въпреки че към момента виждаха, че цените нарастват по-бързо, в сравнение с (ЕЦБ) би желала

" Тези промени - изключително тези, свързани с постпандемичната среда и енергетиката - способстваха за внезапното повишение на инфлацията през последните две години. Те ограничиха съвкупното предложение, като в същото време насочиха търсенето към браншове с стеснен потенциал ", твърди тя.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР