Председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард обяви в петък,

...
Председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард обяви в петък,
Коментари Харесай

ЕЦБ: Инфлацията достигна своя връх и ще се забави през 2022 г.

Председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард разгласи в петък, че е малко евентуално да се покачат лихвените проценти през идната година. Все отново Лагард увери, че  ЕЦБ ще предприеме дейности за битка с нарасналата инфлация, в случай че това стане належащо.

" Когато изискванията за повишение на лихвите са изпълнени, ние няма да се поколебаем да действаме “, сподели Лагард.

Коментарите на французойката идват единствено дни, откакто бе регистрирано, че потребителските цени в еврозоната са се повишили с 4,9% през ноември – най-бързият ритъм от основаването на общата европейска валута. Още по-голям скок бе маркиран в Германия - с 6 %.

Лагард дефинира настоящия скок на цените като краткотраен и сподели, че не е уместно да се съпоставя Европа със Съединени американски щати, където към този момент има индикации за повишаване на лихвите през идната година.

Инфлацията може да е достигнала своя връх и ще се забави през идната година, когато се облекчи натиска от цените на силата, изясни Кристин Лагард.

В настрана изказване холандският централен банкер Клаас Нот, който е член на борда на ЕЦБ, не изключи нарастване на лихвените проценти през 2023 година

Тъй като вероятно покачване на лихвите е в по-далечна вероятност, в този момент фокусът е върху срещата на ЕЦБ на 16 декември, на която трябва да дефинира бъдещето на нейните стимулиращи ограничения и да показа обновени прогнози за стопански напредък и инфлацията.

Централната банка на еврозоната към този момент съобщи, че ще стартира да свива пандмичната стратегия за изкупуване на активи на стойност 1,85 трилиона евро през март 2022 година и ще „ рекалибрира “ други принадлежности, с цел да запълни празнината.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР