Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пристига в

...
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пристига в
Коментари Харесай

Ето го Плана ни за възстановяване и устойчивост на стойност над 13 млрд. лв.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен идва в България за формалното утвърждение на Плана за възобновяване и развиване. Той е на обща стойност към 13 милиарда и 520 милиона лв.. Първият финансов транш ще е тази есен.

Част от плановете включват 10 000 плана за възобновими енергийни източници върху жилищни здания, десетки нови влакове и основаване на градски железници, специализирани класни стаи за просвета и механически предмети, опазване на централите в Маришкия басейн, цифровизация на правораздаване и опазване на здравето, реформиране на системата 112 и основаване на звено с медицински хеликоптери.

Предвиден е механизъм за надзор над основния прокурор. Това ще става със арбитър, който краткотрайно ще е в ролята на проверяващ прокурор, разгласи министър председателят Кирил Петков. 

Премиерът Кирил Петков е безапелационен, че това е добър и работещ проект. Бивши членове на служебното държавно управление обаче настояват, че в документа са включени високорискови и доста скъпи планове, които в началото са били отхвърлени, само че в този момент се появяват още веднъж.

Премиерът благодари на министрите за свършеното по проекта. 

Експерти разкритикуваха проекта за това, че вместо вложения във високотехнологични решения, държавното управление, да вземем за пример, възнамерява милиони за държавен телеком с приоритет скоростен интернет в администрацията.

Финансовият министър увери, че още от на следващия ден може да се стартира работа по планове със лично финансиране. В държавния бюджет за 2022 към този момент е заложен запас за осъществяване на част от плановете по проекта до окончателното му утвърждение в Съвета на Европейския съюз и до идването на първите европари. 

По правилник след утвърждението на Комисията, Планът би трябвало да мине и през Съвета на Европейски Съюз. Чака се най-много 4 седмици. После България би трябвало да направи поръчка за първи транш. Следва ново утвърждение от Брюксел. Първите пари могат да бъдат получени през втората половина на тази година. От нас зависи по кое време и по какъв начин ще ги желаяме. Крайната дата за довеждане докрай на плановете е 2026 година, съобщи БТВ.

2038 година остава основна, поради преустановяването на работа на въглищните централи. Решението е от национална подготвеност, само че би трябвало да е съобразено с европейските рекомендации за декарбонизация, напомня Брюксел.

Комисията е задоволена от българските оферти за битка с корупцията, твърди източник от Брюксел. Увеличаването на отчетността на основния прокурор е правно оправдана, преценя Комисията.

Оценката за българския проект идва в невиждан миг за Европейски Съюз - за първи път Европейска комисия се готви да спре пари – става въпрос за Унгария поради проблеми с правовата страна.

Предупреждението е към всички – оценката за господство на закона ще се прави всяка година и европейските фондове ще зависят от нея.

Финалният вид на Плана за възобновяване и резистентност може да видите.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР