Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер смята, че споразумението за

...
Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер смята, че споразумението за
Коментари Харесай

Напрежение Берлин-Виена около новия германски план за миграцията

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер счита, че съглашението за контролиране на вторичната миграция на германско-австрийската граница, реализирано сред канцлера Ангела Меркел и съдружните ѝ сътрудници от баварския Християнсоциален съюз, не опонира на европейското законодателство. Това той съобщи във вторник в Страсбург и посочи, че към момента не е в детайли осведомен със съглашението и е изискал то до бъде деликатно проучено от юридическата работа на Европейски Съюз.

В същото време австрийският канцлер Себастиан Курц, чиято страна е ротационен ръководител на Съвета на Европейски Съюз, съобщи по време на взаимна конференция с Юнкер, че към този момент не става дума единствено за съглашение сред две партии. Той прикани държавното управление на Германия да обясни позицията си.

" Ако Германия приема ограничения на национално ниво, то естествено води до това, че ние в Австрия и евентуално в други страни, сме длъжни да реагираме ", разяснява Курц.

Като началник на европредседателството той прикани за за " смяна в парадигмата " на миграционния спор.

В речта си пред Европейския парламент Курц настоя за огромно преосмисляне на мигрантската политика на Европейски Съюз. " По-засилен фокус върху защитата на външните граници е нужен като основа на Европа без вътрешни граници ", сподели той.

Пример за това е разногласието вътре в Германия, добави Курц броени часове, откакто немският канцлер Ангела Меркел даде единодушието си за депортирането на мигранти от германско-австрийската граница към страните членки на Европейски Съюз, където са били регистрирани.

Юнкер разяснява по време на конференцията с Курц, че нуждата от отбраната на външните граници би трябвало да бъде обсъждана, само че посочи, че това не е нова тематика.

" През 2008 година отбраната на външните граници беше препоръчана от Комисията на страните членки и тогава имаше такива, които се опълчиха на концепцията за европейски сили за гранична защита и няколко немскоговорящи отхвърлиха да разрешат това ", сподели Юнкер, намеквайки за австрийците.

Шефът на Европейска комисия добави, че в случай че казусът е бил позволен тогава, " щяхме да си спестим " доста от актуалните проблеми.

По-рано във вторник австрийското държавно управление разгласи, че приготвя ограничения за отбрана на южните граници на страната. Австрия разкритикува съглашението сред Меркел и водача на ХСС Хорст Зеехофер, изтъквайки, че Германия желае национални ограничения да справяне с мигрантските потоци. Ако съглашението в този му тип стане позиция на немското държавно управление, ние сме длъжни да вземем ограничения, с цел да предотвратим неподходящи последствия за Австрия и нейния народ, се споделя в изказването на австрийското държавно управление.

По-късно във вторник бе обявено, че вътрешният министър на Германия Хорст Зеехофер ще посети вдругиден прилежаща Австрия, с цел да разиска новия немски проект за миграцията.

За използване на миграционния проект, който включва създаване на директни центрове за бежанци по германско-австрийската граница, Берлин се нуждае от съглашение с Виена какво да се прави с претендентите за леговище, които Германия не желае да одобри, съобщи ДПА.

Предвижда се Зеехофер да се срещне с консервативния канцлер Себастиан Курц, с вицеканцлера Хайнц Кристиан-Щрахе и вътрешния министър Херберт Кикъл - и двамата от крайнодясната Австрийска партия на свободата.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР