Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обеща на Словакия и

...
Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обеща на Словакия и
Коментари Харесай

Юнкер ще се бори срещу двойния стандарт на храните в ЕС

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер даде обещание на Словакия и другите страни-членки от Източна Европа, че ще помогне за премахването на " изцяло неприемливата” продажба на хранителни артикули с по-ниско качество на техните вътрешни пазари, съобщи БГНЕС.

Източноевропейците се оплакаха от " апартейда с храните” и от това, че производителите ги третират като " панер за боклуци на Европа” и понижават количеството на съставки в необятен набор съществени артикули.

Производителите настояват, че рецензиите са неоснователни и акцентират, че всичко опира до другите усети, а не до наличието на питателните артикули. Юнкер обаче настоя, че проблем в действителност има и той би трябвало да бъде решен.

" Не ми харесва концепцията в Европа да има второкласен граждани”, сподели той след диалози в Брюксел със словашкия министър председател Роберт Фицо. И добави: " Ще действаме в сходство с общото си желание да сложим завършек на този дискриминационен метод за доставка на храни за словашкия народ”.

Фицо, който предходната седмица разказа казуса като " интернационален скандал”, сподели, че приветства уговорката на Юнкер да реши въпроса.

" За мен най-важният факт е, че Комисията и ръководителят й одобряват, че казусът съществува и че ръководителят даде обещание да отдели внимание на това”, уточни Фицо. " За някои може да наподобява неуместно, само че за Словакия и четирите сътрудници от Вишеградската група това е " сериозен политически проблем”, акцентира той.

По-рано този месец България разгласява разбор, съгласно който най-малко 7 от 31 изследвани продукта, купени от едни и същи веригит магазини в Германия и Австрия, а след това и в България, са налице огромни разлики в наличието в ущърб на българските поктребители.

Съгласно съществуваща инструкция на Европейски Съюз производителите могат да трансформират съставките на артикули, предопределени за разнообразни страни от общността, като са длъжни само да упоменават на етикета на опаковката какво съдържа стоката.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР