Председателят на етичната комисия в прокурорската колегия на Висшия съдебен

...
Председателят на етичната комисия в прокурорската колегия на Висшия съдебен
Коментари Харесай

И Ясен Тодоров се отказа от гласувания от съвета паричен бонус

Председателят на етичната комисия в прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС) Ясен Тодоров нападна арбитър Калин Калпакчиев, който в ефира на Би Ти Ви през вчерашния ден упрекна правосъдния съвет в зависимости и поддържане на връзки със мощните на деня.

" Калпакчиев беше сниман с министъра на правораздаването Христо Иванов (разпространеният кадър е без дата и може да е от преди влизането в политиката на Иванов – б.р.) и не крие близостта си с тази групировка. Всеки магистрат има право да поддържа връзка с необятен кръг хора, само че не би трябвало това другарство да въздейства на интегритета му ", съобщи Ясен Тодоров пред Би Ти Ви за арбитър Калпакчиев, който беше част от опозицията във Висш съдебен съвет.

Според Тодоров Калпакчиев " лети на крилете на популизма " с изказванието, че болшинството във Висш съдебен съвет си е гласувало големи бонуси за след края на мандата.

" Лично аз няма да получа. Подал съм си молба да се върна на работа там, където съм работил. Не съм излязъл да удрям тъпана за това нещо. За разлика от Калпакчиев не съм взел нито лев от планове, той ще вземе в рамите на 50 000 ", съобщи Тодоров. Миналата седмица двама от членовете на Висш съдебен съвет - Соня Найденова и Калин Калпакчиев, се отхвърлиха от паричните
бонуси, гласувани от съвета.

" И новият Висш правосъден съвет ще бъде обект на напън, като изказванията, че процедурата по избора му е опорочена, са точно за нагнетяване на напрежението към кадровия орган ", съобщи Тодоров.

Той акцентира, че за пръв път парламентарната квота се избира с болшинство от две трети, което допуска консенсус и съгласие. " Тези кандидатури бяха показаните преди три месеца. Всеки, който се е интересувал от тази процедура, е имал опцията да реши ", уточни Тодоров, само че не отговори дали при чуванията е имало опция да се задават въпроси от гражданските организации, свързани с качествата на претендентите – рецензия, която насочи Калин Калпакчиев.

" Една от най-важните задания на ръководещата клика на Борисов е да бъде определен подобен Висш съдебен съвет, с цел да може да се подсигурява изборът на идващия Цацаров. И още несвикан този съвет, вижте какво се случва към него. Как може да приказват за консенсус и съгласие, а да има пазарлък ", сподели Ясен Тодоров. Според него всяка от партиите в Народното събрание е предложила толкоз претенденти, " колкото й се поставя порцията съгласно това какво са се разбрали ".

Всичко, което би трябвало да знаете за: Новият Висш съдебен съвет (36)

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР