Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер, председателят на Европейския съвет и

...
Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер, председателят на Европейския съвет и
Коментари Харесай

Борисов не вярва, че Кремъл стои зад отравянето на бившия руски агент във Великобритания

Председателят на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер, ръководителят на Европейския съвет и българският министър председател Бойко Борисов по време на срещата на върха в Брюксел през днешния ден

Още по тематиката
Борисов за случая " Скрипал ": Обикновено не е това, което на пръв взор наподобява
от Дневник,22 мар 2018
Путин ще употребява мондиала, както Хитлер - олимпиадата от 1936 година, съобщи Борис Джонсън
от Дневник,21 мар 2018
Москва събира всички непознати посланици за случая с отравянето на Скрипал, английският и американският бойкотират
от Дневник,21 мар 2018
Тръмп поздрави Путин за успеха и е подложен на критика, че по този начин не се предвожда свободния свят
от Дневник,20 мар 2018 Премиерът Бойко Борисов изрази подозрение, че Кремъл стои зад опита за ликвидиране на някогашния съветски сътрудник Сергей Скрипал във Англия. " Обикновено в такива случаи в никакъв случай не е това, което наподобява на пръв взор ", сподели министър председателят Борисов преди съвещанието на Европейския съвет, на което Русия е съществена тематика, и добави, че надали съветският президент Владимир Путин би се нуждаел от сходни дейности, с цел да завоюва изборите.

Това е една от най-скептичните към английските служби за сигурност позиции на водач на страна - членка на Европейския съюз. Лондон е уверен, че зад опита за ликвидиране стои Русия, а Франция и Германия твърдо застанаха зад Англия. Само преди два дни външните министри на Европейски Съюз излязоха с декларация, че " Европейски Съюз взима извънредно съществено оценката на Англия, че е доста евентуално Русия да е виновна ". Същото изречение ще остане и в днешните изводи на водачите на Европейски Съюз.

Остър контрастност

Думите на Борисов са и в изострен контрастност с цялостното въодушевление измежду другите страни членки. Единствено Италия и Гърция желаеха да бъдат предоставени повече доказателства, само че без да отхвърлят евентуалната роля на Кремъл. Латвийският президент Дария Грибаускайте даже съобщи, че страната й обмисля дали да не се причисли към Англия и да изгони съветски дипломати.

На 4 март Скрипал и щерка му Юлия бяха открити в безпомощно положение, като английските управляващи допускат, че те са отровени с бойното отровно вещество " Новичок ", което някого е разработвано в някогашния Съюз на съветските социалистически републики. Именно поради този случай през днешния ден Русия е съществена тематика на Европейския съвет, а английският министър председател Тереза Мей прикани за взаимност останалите страни - членки на Европейски Съюз.

Очаквайте допълнение по темата
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР