Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер даде специално интервю пред БНТ.

...
Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер даде специално интервю пред БНТ.
Коментари Харесай

Юнкер пред БНТ: Благодаря, България! Благодаря!

Председателят на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер даде особено изявление пред Българска национална телевизия. Ето какво сподели пред кореспондента ни в Брюксел Десислава Апостолова.

Господин Юнкер, промени ли се репутацията на България в Европейски Съюз поради председателството?
Жан-Клод Юнкер, ръководител на Европейска комисия: Това първо за България председателство беше огромен триумф - и спрямо дебюта на други страни в тази роля, и спрямо някои, които ръководят за шести, седми път. Представянето ви беше удивително. Това се отнася за държавното управление, премиера, министъра по европейските въпроси и председателството Лиляна, само че също и поради качествата на държавните чиновници в България. Много съм удовлетворен от резултатите, които реализира България, Добра работа!
Няколко пъти посетихте България, какви са усещанията ви от българите като хора?
Жан-Клод Юнкер, ръководител на Европейска комисия: Винаги е мъчно да усетиш и държавното управление и елементарните хора, само че мисля, че българското държавно управление, моят добър другар Бойко Борисов и хората на България гледаха в една посока. Забелязах, че в самото начало на председателството, едвам към 30% от българите бяха на мнение, че то ще е сполучливо. Сега узнавам, че 81% от българите го правят оценка като огромен триумф. И са прави. Репутацията ви набъбна. Никой не слага под въпрос мястото на България в Европейски Съюз. Всеки в този момент счита, че България играе не просто роля, а централна роля в Европа. Така че това председателство беше положително за България.
Казахте, че най-важното събитие по време на Българското председателство е срещата на върха за Западните Балкани. София въпреки всичко не съумя да убеди Франция и Холандия договарянията за присъединение на Македония и Албания да стартират незабавно.
Жан-Клод Юнкер, ръководител на Европейска комисия: Като ръководител на Еврокомисията постоянно съм твърдял, че нито една страна не може да се причисли към Евросъюза в границите на мандата на тази комисия, имам поради сред 2014 и 2019 година. Това провокира огромно разстройване в Западните Балкани. Благодарение на Българското председателство ние сближавахме другите гледни точки по присъединението на Западните Балкани. Вашият министър председател Бойко беше доста потребен като изясни на страните от Западните Балкани, че времето за тяхното участие още не е пристигнало. Но той инициира развой, които ни разрешава да стартираме договаряния с Македония - към този момент можем да си позволим да кажем Македония, и с Албания. Тези договаряния за присъединение ще стартират през юни-юли 2019. Така че България още един път беше доста потребна за успокояването по този въпрос. Длъжни сме да поддържаме жива европейската вероятност за Западните Балкани. Ако се провалим, ще преживеем ОТНОВО нещастията, които видяхме през 90-те. А България най-добре знае какъв брой комплициран е този район, тъй като самата е част от него, въпреки и в надалеч не по този начин комплицирана обстановка като други. България играе съществена роля във връзка с Западните Балкани. Добро достижение!
Миграцията е горещата тематика през последните месеци и ще продължава да бъде. По време на Българското председателство не се стигна до промяна в Дъблинския правилник. Ще съумеят ли австрийците да се оправят с това?
Жан-Клод Юнкер, ръководител на Европейска комисия: Бих желал да е по този начин сполучливо като българското, тъй като по време на Българското председателство имаше съвсем цялостно единодушие по пет от законодателните оферти в тази област, които комисията показа през 2015 година Аз предлагах на съвета тези пет акта, по които има де факто единодушие, да бъдат признати до края на юли, а останалите два - леговище, дъблинските процедури и по този начин нататък, до края на годината. Европейският съвет не реализира единодушие, само че това би трябвало да се свърши и се надявам да стане по време на австрийското председателство. Не съм сигурен, че по тези промени те ще са толкоз настойчиви колкото бяха българите, само че в случай че желаят да се приближат до резултатите на Българското председателство, би трябвало да го създадат.
На последната среща на върха министър председателят Борисов не беше удовлетворен от метода, по който водачите в последния миг трябваше да трансформират и да договарят документа за миграцията, вместо това да правят специалистите.

Това ли ще е новият метод на взимане на решения в Европа?
Жан-Клод Юнкер, ръководител на Европейска комисия: В Eвропа няма просвета на взимане на решения. Това, което министър председателят ви сподели по време на Eвропейския съвет в четвъртък и петък предходната седмица, беше, че Съветът на министрите е същинският законодател в Евросъюза и взема решение кое e уместно по даден въпрос. На равнище Европейски съвет обаче незадоволително се преценяват с направеното, както си мислят, на по-ниско равнище. Аз в действителност считам, че по време на българското председателство съветът на министрите свърши добра работа. Това се вижда в доста връзки - директивата за командированите служащи, еднообразно възнаграждение за идентична работа на едно и също място. Това е българско достижение. Аз знам, че беше доста мъчно за българското държавно управление, поради района, в който е България, само че е за положителното на българските служащи, които се трудят отвън страната. Българското председателство беше доста дейно и във връзка с възобновимите източници на сила. Има и други огромни достижения, да вземем за пример нещо, което не е елементарно и за което медиите в никакъв случай не приказват. 100 срещи сред евроакомисия, парламент и съвет - това е връх за всички ръководи на Европейски Съюз. Съжалявам, че на 30 юни Българското председателство трябваше да завърши.
Отивате в Съединени американски щати в края на юли. Какво очаквате от трансанлантическите връзки?
Жан-Клод Юнкер, ръководител на Европейска комисия: Силно имам вяра в силата на трансатлантическите връзки. Те се градят от Втората международна война. веселя се, че България влезе в НАТО, тъй като това беше значима стъпка. Радвам се, че с наличието си България обогатяваше Европейския съюз, допълваше го с типично български характерности. Продължавам да съм огромен последовател на мощните трансатлантически връзки. Това, което ме натъжава, е, че Съединени американски щати основават усещане, че отстъпват, че се отдалечават от построеното с доста саможертви и от двете страни на Атлантическия океан. Ще пътувам за Вашингтон този месец и ще повторя на президента Тръмп всичко, което споделих на срещата на Г-7 в Канада - че в случай че пресметнем размера на търгуваните артикули и услуги, и прибавим облагите, които американските мултинационални компании осъществят в Европа, ние сме в недостиг. Трябва да кажа, че 70% от непознатите вложения в Съединени американски щати са с европейски генезис. Така че не трябва да се срамим - имаме положителни причини, несъмнено, не знам дали той ще се вслуша в тях, не съм и доста сигурен, че ще промени тактиката си, която не е в изгода нито на Съединени американски щати, нито на Европейски Съюз.
Кой ще бъде огромният противник на вашата Европейска национална партия на идващите европейски избори - европейските социалисти или популистките партии?
Жан-Клод Юнкер, ръководител на Европейска комисия: Мисля че, не трябва да подценяваме заплахата от популизма. Популизмът има разнообразни източници - в ляво, в крайната десница, не одобрявам нито извънредно дясното, нито извънредно лявото, по тази причина мисля, че идващите европейски избори ще са решаващи - или ще дадат болшинство на проевропейските партии, или на тези, които не са огромни последователи на Европейския съюз. Надявам се, апелирам се, ще се боря за проевропейско болшинство. Не съм еврофанатик. Хората от време на време мислят, че съм за Европейски съединени щати, не, аз съм за допустимо най-тясно съдействие в Европа сред страните членки, аз съм за изличаване на дистанцията, което съществува сред страните в Централна и Източна и в Западна Европа. То няма смисъл. Ние не се плъзгаме по течението на историята. Ние сътворихме история, когато взехме решение да приемем България, Румъния и другите страни от района в Европейски Съюз. Нямаме право да разрушаваме това. Носим отговорност пред идващите генерации. Обичам момента, в който подписах контракта за присъединение на България, тъй като в този ден си споделих - в този момент съединяваме европейската история и европейската география. А България играе централна и значима роля във всичко това. Благодаря, България! Благодаря!
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР