Председателят на ДПС предупреди, че високите цени на енергията и

...
Председателят на ДПС предупреди, че високите цени на енергията и
Коментари Харесай

Мустафа Карадайъ на конгреса на Либералния интернационал: Заплашени сме от нова желязна завеса

Председателят на Движение за права и свободи предизвести, че високите цени на силата и храните усилват инфлационния напън
Инфлацията е заплаха за доста страни

Пет световни въпроса сложи водачът на българската демократична партия Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ, откривайки конгреса на Либералния интернационал, на който Движението е хазаин в София. С него се отбелязва 75-ата годишнина от основаването на международната организация на либералите. Над 250 либерали от целия свят се събраха в столичния хотел Балкан.

Международният ред е на кръстопът. Намираме се в невиждана рецесия след края на Студената война. Не инцидентно мотото на днешния конгрес е възобновяване на демократичния международен ред. Ние сме отдадени на споделен мир и разцвет, сподели водачът на Движение за права и свободи, обрисувайки пет световни въпроса, решаването на които които би трябвало да са приоритет на либералите по света.

Първият е следствията от пандемията. Светът влиза от рецесия в рецесия. Първо пандемията прекатурна живота и стопанските системи ни с главата надолу. Тя не е завършила, може да се появят още по-смъртоносни разновидности на ковид, които да доведет до по-голямо разделяне сред развитите и бедните страни, акцентира Карадайъ.

Вторият световен въпрос са следствията от опустошителната инвазия в Украйна. Резултатът е възходяща продоволствената рецесия. Икономическите последствия от войната и енергийната рецесия се разпространиха бързо и надалеч като удрят най-силно най-уязвимите хора в света, акцентира Мустафа Карадайъ.

Третият световен въпрос е инфлацията. За първи път от доста години тя се трансформира в заплаха за доста страни в света. Това е голяма спънка за световното възобновяване след пандемията и войната. Доходите на хората понижават, а компликациите се усилват. Тази двойна рецесия - пандемия и война се усложнява и от различен риск - фрагментацията на света от разнообразни геополитически блокове, акцентира Карадайъ. И изясни, че тежестта ще понесат по-бедните страни в Африка и Азия.

Днес по-високите цени на силата и храните способстват за инфлационния напън. Фрагментацията на световното ръководство е най-сериозно предизвикателство за учредената на правила рамка, която ръководи икономическите връзки към този момент 75 години, посочи водачът на Движение за права и свободи.

Той уточни четвъртия проблем - климатичните промени. Заплахата за нашата планета не е изчезнала. Трябва да се приспособяваме и да изградим устойчива система, която да подсигурява енергийна и продоволствена сигурност, сподели Мустафа Карадайъ.

Цифровата гражданска война съгласно него е петият световен проблем. Той изисква преквалификация на хората за все по-дигиталната иконома и отключване капацитета на нововъведенията. Бъдещето е цифрово. Но съгласно нас то е и демократично - равни благоприятни условия, напредък и прогресивно мислене, съобщи Мустафа Карадайъ.

Кризите пораждат и задълбочават нетолерантността към етнически, религиозно другите и разликата изобщо, акцентира ръководителят на Движение за права и свободи. Както след Втората международна война, по този начин и през днешния ден пред нас стои опасността от втурване на нова Желязна завеса - приказвам като ръководител на партия, чийто членове са жертва на живота от другата страна на завесата. От нас, като световна демократична общественост зависи да не допуснем спускането на такава завеса, като укрепим нашите демократични общества, само че и като помогнем на нашите демократични съидейници, който се борят в страни с недемократични режими и се пробват да извадят съгражданите си от мъглата на лъжливата властническа агитация, сподели още Карадайъ.

250 делегати от целия свят дойдоха в София
Енергията, климата и водородните решения - новите цели пред либералите
267 млн. души са в риск от апетит



Името на София значи и моето име, Хакима ел Хаите значи мъдрост, сподели ръководителят на Либералния интернационал.

Трябва да се замислим за идните мрачни времена. Пандемията ни сподели какъв брой взаимно подвластни сме. Никой не може да е в положение на сигурност без останалите хора да са в положение на сигурност. Това съобщи ръководителят на Либералния интернационал Хакима ел Хаите, откривайки най-висшия конгрес на международните либерали. Над 250 души от целия свят се събраха в София, с цел да отбележат 75-ата годишнина на Либералния интернационал и да проведат неговия юбилеен конгрес.

Свидетели сме на опустошителна война в двора на Европа. Това е неприятен казус в историята на човечеството. Тази война ще има доста съпътстващи жертви. Европа е комшия на Украйна и тази война заплашва стопанската система на Европа, нейната енергийна самостоятелност, заплашва продоволствената сигурност в Латинска Америка, в Африка. 267 млн. души са в риск от апетит заради тази война. Това не е изолиран спор, сподели още ръководителят на Либералния интернационал.

“Трябва ни многостранен ред, който допуска демократични решения в интерес на света. Ние би трябвало да спечелим тази борба, нямаме различен избор, сподели пред делегатите Хакима ел Хаите.

Тя разгласи новите три цели пред либералите след края на войната - силата, климатичните промени, водородните решения.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР