Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ заедно със зам.-председателите на ПГ

...
Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ заедно със зам.-председателите на ПГ
Коментари Харесай

Ръководството на ДПС посочи пред ОССЕ опасенията си за изборите

Председателят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ дружно със зам.-председателите на ПГ на Движение за права и свободи Йордан Цонев и Халил Летифов се срещнаха с представители на ОССЕ, съобщи Евроком. По време на срещата бяха разисквани проблемите в изборното законодателство и средата, в която ще бъдат извършени идните парламентарни избори.

Председателят на Движение за права и свободи направи къс разбор на рекомендациите в отчетите на ОССЕ от 2011 и 2017 година, като концентрира вниманието върху неизпълнението на част от тях и съществуващите дефекти до в този момент. На първо място бе сложено към момента съществуващото ограничаване на използването на друг от българския език по време на акция, което е в несъгласие и с Европейска инструкция N109. Като означи, че наказания се постановат единствено при използването на турски език.

На второ място е ограничението на опцията на български жители отвън Европейски Съюз, да могат да гласоподават и да се кандидатират, макар че Конституцията задължава всеки български жител да упражни своето право и да има правото да бъде избиран. Както и ограничението на броя на секциите в чужбина.

Председателят Карадайъ подчертава върху напредъка в българското законодателство, обвързвано с бистрота на собствеността на медиите, чиито принос има Движение за права и свободи с импортирано предложение и към този момент признат закон през 2018 г, който задължава всички медии да оповестяват притежателя си, а информацията да се вписва в указател.

Карадайъ означи, че към момента се следи в огромна степен проявления на расизъм и назадничавост по време на акция.

Представителите на Движение за права и свободи показаха своето безпокойствие по отношение на нередностите при машинното гласоподаване. Движение за права и свободи още от 2009 година упорства освен за използване на машинно гласоподаване, само че и за машинно броене, които биха били причина за ограничение преди всичко на субективния фактор при преброяване, недействителните гласове, огромния брой сбъркани протоколи.

Карадайъ посочи неналичието на доверие в административните органи за възпроизвеждане на изборите, като уточни съответни образци. Той напомни на представителите на ОССЕ, за нередностите в състава на ЦИК, които бяха мотив за искане на оставката на ръководителя на Народно събрание.

По време на срещата беше наранена тематиката за финансиране на партиите и подготовката на акцията за идните парламентарни избори през 2021.

Основните цели на Движение за права и свободи и през идната акция ще бъдат още веднъж –„ Чиста сила, чиста вода, чист въздух, чиста храна “, „ Зелен пакт “, цифровизация, включване на свободните и дейни жители в ръководството на страната.

В края на срещата Мустафа Карадайъ разгласи, че Движение за права и свободи ще упорства Организацията за сигурност и съдействие в Европа още веднъж да изпрати наблюдателна задача за идните парламентарни избори.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР