Председателят на АБВ Румен Петков изрази тревога по взаимоотношенията между

...
Председателят на АБВ Румен Петков изрази тревога по взаимоотношенията между
Коментари Харесай

Румен Петков: Новото ръководство на „Булгаргаз“ е причинило щети на компаниятa

Председателят на АБВ Румен Петков изрази паника по взаимоотношенията сред „ Мини Марица-изток “ и трите централи, основно ТЕЦ-2. Пред медиите той разяснява, че големите разноски за ток в минния басейн са непостижими, което ще докара до блокиране на енергийната система на България. Около 70 млн. лева се движат разноските за ток в минния басейн през последните години. Тази година вероятността е разноските за ток да отидат на 270 млн. лева Независимо от интензивните договаряния обаче, Министерството на енергетиката не може да предложи решение, което да подсигурява естественото битие и взаимна работа на ТЕЦ-2 и на мините, сподели Петков.

По газовата сигурност на България Румен Петков съобщи, че новото управление на „ Булгаргаз “ е предизвикало пагубни вреди на компанията – за първото тримесечие на 2022 година резултатът от активността на сдружението е загуба от 2 млн., 801 хиляди лева За същия интервал на предходната година сдружението регистрира облага от 19 млн., 785 хиляди лева Министърът на енергетиката явно не е в положение да подкрепя ръководството на сдружението и това слага под въпрос въобще енергийната сигурност на страната, уточни Петков. Той настоя за незабавни ограничения, в т. ч., кадрови и уточни като виновни лица премиера К. Петков и вицепремиера А. Василев.

Като впечатляваш дефинира ръководителят на АБВ текст в доклада на „ Булгаргаз “, където се споделя, че със заповед на отрасловия министър е закупен спомагателни количества газ от гръцката ДЕПА в размер на 248 000 мегаватчаса. За „ Булгаргаз “ е очевидно, че се ръководи със заповеди, а тръжните процедури, търсенето на най-хубава цена, е въпрос, който не съществува, разяснява Петков. „ Дали в тази заповед на министъра има корупционни подбуди или това е ослепителен израз на несръчност да бъде обезпечена газовата сигурност на страната, това е различен въпрос “, сподели той и разгласи, че Политическа партия АБВ ще сезира прокуратурата.

В същия този доклад на „ Булгаргаз “ се споделя, че сдружението води договаряния с снабдители на LNG, уточни Петков и изрази неразбиране, за какво сходни процедури не текат и с други страни, като Либия или Саудитска Арабия и други, с които би могло да се реализира съглашение на доста по-изгодна цена.

Румен Петков разяснява и следващия неуспех на Ай Си Джи Би (връзката Комотини – Стара Загора), съответно неуспехът на първия търг за доставка на газ, за софтуерни потребности (проба на трасето). Процедурата беше оповестена на контролирана цена, в която влиза и облагата на “Булгаргаз”. Ще следва втора процедура с по – висока цена. И за тази интервенция газът ще би трябвало да влезе от Гърция през Кулата, ще отиде до Стара Загора и ще се върне в Гърция, още веднъж през Комотини, изясни Петков. Той дефинира като рецидив за сегашния състав на КЕВР да афишира към средата на месеца, вместо на първа дата контролираната цена на газа.

„ За месец април приблизително цената на TTF на европейската газова борса е 130 евро, за май – 100 евро, за юни се чака цената да е не повече от 90 евро. Тенденцията демонстрира, е през юли ще отиде на под 80 евро за мегаватчас. Съотношението на цената на TTF с LNG е минус 30 евро на мегаватчас. За май, вместо цената на газа в България да бъде 130 лв., тя е 162 лв.. За юни желаната цена от „ Булгаргаз “ е 140 лв.. За юни тази цена няма да бъде повече от 110 – 115 лева Т.е., тази комисионна отива някъде. И към тази комисионна някой ще би трябвало да потвърди дали министър ръководителят е безразличен “.

Американския танкер и аморфната информация по всички елементи по тематиката Румен Петков оприличи на историята с кораба-призрак „ Черната перла “. Той дефинира като втрещяващ обстоятелството, че липсват мнения за цената и въобще за процедурата по сделките. И още веднъж настоя за дейни договаряния с „ Газпром “.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР