Председателят на 49-ото Народно събрание Росен Желязков и водената от

...
Председателят на 49-ото Народно събрание Росен Желязков и водената от
Коментари Харесай

Желязков: Просветителската дейност на Кирил и Методий е част от облика на съвременна Европа

Председателят на 49-ото Народно заседание Росен Желязков и водената от него публична делегация участваха на отслужването на православна литургия на български език в базиликата “Сан Клементе ", съобщи кореспондент на “Фокус ".

Литургията бе водена от митрополит Антоний, присъединяване взеха и клирици от Българската православна църка и семинаристи от Софийска духовна семинария, както и представители на Богословския факултет на СУ “Св. Климент Охридски ".

Книжовната и просветителска активност на Кирил и Методий  е  част от образа на модерна Европа. Тя е вградена  дълбоко в основите на богатото и равнопоставено културно разнообразие на обединявания континент. Това съобщи ръководителят на Народното събрание Росен Желязков пред присъстващите на поклонението пред мощите на Св. Кирил в базиликата " Сан Клементе “ в Рим.

Росен Желязков означи, че събралите се в базиликата “Сан Клементе " показват дълбоката си респект към непреходното дело на светите първоучители Кирил и Методий, към историческия им принос, към величието на тяхната апостолска задача. Той напомни, че преди 43 години двамата славянски първоучители бяха провъзгласени за небесни съпокровители  на Европа. По думите му това самопризнание от починалия Папа Йоан Павел ІІ  не е инцидентно, а закономерно, тъй като книжовната и просветителска активност на Кирил и Методий  е част от образа на модерна Европа.

Днес ние сме обединени в своето разнообразие. Живеем на континент, който черпи ентусиазъм от богато културно, религиозно и хуманно завещание.  И въпреки да претърпяваме бурни и сериозни времена, ние сме непоколебими в своя блян да градим една мирна Европа, която е отворена за културата, познанието и напредъка “, уточни ръководителят на Народното събрание. Докато го има този непрекъсващ блян към нови културни достижения, до момента в който имаме обща воля за прогрес и благоденствие, до момента в който са живи високите ни общи идеали за великодушие, независимост и човешко достолепие,  делото на Светите братя ще бъде живо, добави Желязков.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР