Председателството на Франция е в годината на президентските избори там

...
Председателството на Франция е в годината на президентските избори там
Коментари Харесай

Райна Асенова: РСМ очаква посещението на Петков да утвърди нова динамика и предвидимост

" Председателството на Франция е в годината на президентските избори там и разширението на Европейски Съюз няма да е най-удобната тематика за президента Макрон . Той ще би трябвало да се преценява с публичното мнение, което не гледа с утвърждение на това ". Този коментар направи пред БНР Райна Асенова, публицист от Българска телеграфна агенция. 

Тя напомни, че таман Франция блокира разширението на Европейския съюз през 2019 година:

" По време на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз Еманюел Макрон сподели, че Европейски Съюз би трябвало първо да се реформира и едвам по-късно да мисли за разширение. Париж предложи и нова методология за разширение на Съюза, която планува преговорните глави да се сплотяват в клъстери и да се отварят по клъстери. Това значи, че незатварянето на една глава води до незатваряне на целия клъстер и това прави процеса по-сложен ".

Париж разгласи, че по време на Френското председателство, което стартира от 1 януари 2022 година, възнамерява да провежда конференция за Западните Балкани. Журналистката допусна, че евентуално ще има думи на поощрение на страните от Западните Балкани.   

" Франция не може да не си дава сметка, че несъгласията на Западните Балкани остават, че напрежението остава, само че и от време на време нараства - изключително в обстановката на Босна и Херцеговина и в връзките сред Сърбия и Косово. Авторитаризмът се ускорява. От стратегически интерес на Европа е това състояние да се промени, защото има сили, които се пробват да дестабилизират Европа посредством Балканите.  Русия, Китай, Турция и Саудитска Арабия се борят за въздействие на Балканите и това става в мощна конкуренция с Европейския съюз ", разяснява Асенова.   

Според нея има възможност Република Северна Македония и Албания да бъдат разграничени в преговорния развой, в случай че има такава воля в страните от Европейски Съюз :

" Въпреки блокирането на РСМ те биха могли, в случай че желаят, да отворят пътя на Албания към Европейски Съюз. В последна сметка е заслужено всяка страна да бъде оценена съгласно личните ѝ достижения.... Докато РСМ продължава да не извършва записаното в Договора за другарство и добросъседство с България, София не може да я пусне напред и не е почтено и Албания да стои на същото място , откакто тя е направила всички промени ".

" В Скопие чакат визитата на премиера Кирил Петков да утвърди една нова динамичност и една предвидимост за идващия интервал . Разговорите за превъзмогване на различията ще продължат и през 2022-ра и ще бъдат един от главните моменти във външната политика на РСМ ", счита журналистката.

Асенова акцентира, че договорите би трябвало да се извършват и РСМ не трябва да продължава да се надява България да се преценява със мощния напън от Съединени американски щати и страни от Европейски Съюз да промени позицията си. 

Интервюто на Георги Марков с Райна Асенова в предаването " 12+4 " можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР