Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и президентът

...
Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и президентът
Коментари Харесай

Фон дер Лайен и Макрон "за" промяна на договорите и премахване вота с единодушие в Съвета на ЕС

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и президентът на Франция се оповестиха в интерес на смяна на договорите на Европейски Съюз и премахването на вота с единогласие в Съвета на Европейски Съюз - те споделиха това в речите си на заключителното съвещание на Конференцията за бъдещето на Европа, което се организира в Страсбург.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че поддържа всичко, което може да направи по този начин, че европейските демокрации да работят по-добре.

„ Винаги съм твърдяла, че гласуването с цялостно болшинство в някои основни области просто към този момент няма смисъл, в случай че желаеме да вървим напред.  Искам ясно да заявя, че постоянно ще съм на страната на тези, които желаят да реформират Европейски Съюз, тъй че да работи по-добре.

Вие ни казахте накъде желаете да върви Европа. Сега ние би трябвало да намерим допустимо най-краткия път до такава степен - или като използваме пълноценно това, което е заложено в договорите, или посредством смяна на договорите, в случай че се постанова “. 

Френският президент Еманюел Макрон , чиято страна сега ръководи Европейски Съюз, също поддържа смяната на договорите за Европейски Съюз:

„ Искам ясно да заявя през днешния ден, че един от пътищата на тези промени е свикването на Конвент за преразглеждане на договорите. Това е предложение на Европейския парламент и аз го утвърждавам.

Същевременно се разбра, че България и още 9 страни членки към този момент събират поддръжка за нон пейпър срещу смяна на договорите и на ролята на Европейския парламент. По-късно президентът Макрон призна, че има различия по въпроса и те ще бъдат разисквани на срещата на европейските водачи през юни “.

Днес завърши работата на жителите на Европейски Съюз, които в продължение на година даваха своите оферти по другите политики на Общността, отбелязва кореспондентът на БНР в Брюксел.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР