Председателите на парламентарни групи, ръководството на ЦИК и Сиела обсъждаха

...
Председателите на парламентарни групи, ръководството на ЦИК и Сиела обсъждаха
Коментари Харесай

Председателският съвет в НС не взе решение за дата на президентските избори

Председателите на парламентарни групи, управлението на ЦИК и " Сиела " обсъждаха идните президентски избори и организацията на вота.

Най-обсъжданите дати за президентски избори са през ноември. Крайният период за втори тур е 21-и.

След срещата с управлението на ЦИК стана ясно: комисията на е получила цялостния комплект програмен продукт. Затова в Народното събрание сега дават отговор от " Сиела ".

Избори 2 в 1 биха забавили всеки гласоподавател, а избори в следващи седмици - биха коствали по-скъпо. Ива Митева отбрани напълно машинното гласоподаване, от ГЕРБ желаят ремонт на изборните правила.

Обединение към вероятните дати през ноември за президентските избори е реализирано на председателски съвет - разгласи парламентарният началник Ива Митева. И отбрани още веднъж напълно машинното гласоподаване.

" То сподели резултат. Недействителните бюлетини бяха понижени. Знаете, че е улеснена работата на СИК. Не би трябвало да се отстъпва от това решение. Деси Атанасова съобщи, че президентът е подкрепил броенето на контролни разписки. Искам да знам дали той го е подкрепил? ", сподели Митева.

А от ГЕРБ считат, че решението на проблемите към машините е да се одобряват предлаганите от тях промени в изборния кодекс с опция за книжен избор.

" За последните избори са отпечатани бюлетини за 7 милиона и половина. Ние мислим за избори 2 в 1 сякаш всички. Обсъждат се дати през ноември - 7 или 14. Според нас би трябвало да са 2 в 1. Допълнително оскъпяване с 65 милиона и заложените 130 в актуализацията - 200 милиона на гласоподавателите са доста оскъпяване ", сподели Десислава Атанасова, ръководител на ПГ на ГЕРБ-СДС.



От " Изправи се БГ! Ние идваме " упорстват изборите да са единствено с машини.

" ГЕРБ желаят да отворят кодекса. Това е опция за почтени избори да не бъде проиграна. Изборите да не станат пленник на разногласието сред ЦИК и " Сиела ", сподели Мая Манолова.

От Демократична България също показаха проблемите със собствеността на софтуера на машините.

" Има проблем с машините и не знам по какъв начин ще се реши. Оказа се, че софтуерът не е ясно дали е благосъстоятелност на " Сиела ", сподели Атанас Атанасов.

От Българска социалистическа партия считат, че е най-добре да има избори 2 в 1- президентски и парламентарни - в случай че се стигне до такива.

" Не дай Боже, в действителност да стане тежка коронавирус обстановка, три седмици поред хората да вървят на избори, съгласно мен, би провокирало ниска изборна интензивност. Това е проблем за политическата система и за държавността в България. Мисля, че при избори 2 в 1 ще бъде по-висока изборната интензивност ", сподели Нинова.



Според ръководителят на ЦИК - неразрешими проблеми няма. Платили са всички 9 600 машини на " Сиела ". Но не са получили цялостния комплект програмен продукт.

" В ЦИК има протоколи, че във връзка с софтуера би трябвало да бъде предаден на ЦИК, тъй че страната да го модифицира независимо, все още ЦИК не разполага с цялостния комплект програмен продукт ", сподели Камелия Нейкова.

Около 9 милиона са неизплатените средства към " Сиела ", разгласи Ива Митева.

" Затова споделят, че могат да ги обезпечат, само че при наемане за 1 000 и нещо лв.. В закона за бюджета има планувани пари единствено за президентски избори, само че в случай че има и парламентарни ще би трябвало да предвидим ", сподели Митева.

При вид избори 2 в 1 би се удължило и времето за гласоподаване.

" Ако гласоподавателят е дал своя вот за 1 минута, в този момент ще би трябвало минута и половина - в случай че са 2 в 1. Ако изборите са в поредни дати - ще се оскъпи процеса ", сподели Нейкова.

Относно поканата за диалози от левицата още нямат отговор.

Надеждата умира последна, съобщи Нинова.

" Изправи се Бг! Ние идваме " са подготвени да седнат на масата за договаряния. Очакват нови диалози, инициирани и от президента.

" Ще участваме във всички диалози, инициирани от парламентарни групи отвън ГЕРБ и Движение за права и свободи ", съобщи Мая Манолова.

" Българска социалистическа партия в тая покана споделят, че не би трябвало да има политически изказвания, а самата покана е избирателен политически жест. Бюджетът няма да го вземам решение аз. Мястото за решение е бюджетна комисия. Тая среща е безсмислена ", съобщи Тошко Йорданов, ръководител на ПГ на Има Такъв Народ.



Ива Метева съобщи, че никой не е приказвал с нея за концепцията на други обединения тя да бъде кандидат-премиер.



Следващата среща в Народното събрание ще бъде с управлението на " Сиела ".

Автори: Милена Кирова, Десислава Маркова и Вера Александрова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР