Предсърдно мъждене може да се появи както при сърдечно-болни, така

...
Предсърдно мъждене може да се появи както при сърдечно-болни, така
Коментари Харесай

Нови технологии навлизат в лечението на аритмията

" Предсърдно мъждене " може да се появи както при сърдечно-болни, по този начин и при здрави хора Стрес, бодърствуване и алкохол са измежду аргументите за излизане от темп, споделя доцент Васил Трайков
 

Внезапната гибел беше измежду водещите тематики на шестия конгрес по кардиостимулация и електрофизиология, проведен от Съсловното съдружие по кардиостимулация и електрофизиология в България. Той се състоя в последните дни на октомври в Пловдив. Какво предизвиква аритмия на сърцето и какви са последните трендове в лекуването й, разяснява пред Стандарт доцент Васил Трайков, ръководител на Съсловното съдружие по кардиостимулация и електрофизиология в България.

 

- Доц. Трайков, у нас се организира интернационален конгрес по електрофизиология и кардиостимулация. Като експерт по аритмиите може ли да коментирате какво съставляват те и по кое време би трябвало да се безпокоим?

- Причините за аритмиите нормално са някакви нарушавания на ритъма на сърцето. Причините за тях са многообразни. В някои от случаите приказваме за здрави сърца, в други - за вродени положения, които обуславят възникването на пристъпни тахикардии (епизоди на учестен, само че равномерен пулс) при пациенти без структурно сърдечно заболяване.  Една от най-честите аргументи за това е съществуването на спомагателна проводна връзка в сърцето, която обуславя патологично осъществяване и става причина за този вид ритъмни нарушавания. В други случаи пациентите към този момент имат известно сърдечно заболяване и то е причина за развиването на аритмията. Всъщност най-честата аритмия се назовава предсърдно мъждене. Това е доста публикуван проблем и той може да се срещне както при здрави хора, по този начин и при такива със сърдечно заболяване. Когато пациентите кажат " Излязох от темп ", най-често корелацията е с предсърдно мъждене. Казвам го, тъй като в изискванията на тази аритмия при някои пациенти е допустимо да се образуват тромби в лявото предсърдие, а в такива случаи има възможност тромбът да се откъсне и да запуши огромен съд, постоянно това е мозъкът и може да стане причина за инсулт. Не при всички, несъмнено, има риск за това, рискът се дефинира от други фактори. Но те би трябвало да се огледат и да бъде преценено дали не би трябвало да се предприеме антикоагулантна терапия.Една друга огромна група аритмии са екстрасистолните аритмии - там при естествения темп внезапно се " вмества " едно прибързано редуциране. Това се усеща като ненадейно " пропускане " на удар на сърцето или по-силен удар в резултат на късата пауза, която се следи след екстрасистолата.Много други извънсърдечни аргументи биха могли да доведат до всевъзможни видове аритмии - да вземем за пример болести на щитовидната жлеза, някои нарушавания в електролитния баланс. Начинът на живот също може да докара до такива опасности. Алкохолът е безапелационен фактор за пораждане на предсърдно мъждене - това е потвърдено. Стресът може да провокира екстрасистолна аритмия, както и безсънието. Консумацията на противозаконни вещества също се асоциира с аритмии.

- Каква е процедурата за диагностициране?

- Ако пациентът пристигна с недоволства, общоприетата процедура е да се направи електрокардиограма. Тя е доста къс запис на ритъма на сърцето и може да е безусловно естествена. В този случай, насочваме пациента за в допълнение по-продължително мониториране на ритъма. Каква методика да изберем зависи от честотата на недоволствата. Ако недоволствата са ежедневни, можем да употребяваме холтер ЕКГ - устройство, което записва електрокардиограмата за 24 или повече часа. Разбира се, в случай че ритъмните нарушавания се срещат много по-рядко, няма по какъв начин да употребяваме тези методики, тъй като те не могат да подсигуряват, че пациентът ще изяви аритмията в този интервал. Но към този момент има и задоволително способи, с цел да може да бъдат открити и аргументите за аритмия в по-отдалечени интервали от време - да вземем за пример ивент-рекордери, които записват ритъма на сърцето единствено тогава, когато фактически има потребност от това. Съществуват и имплантируеми устройства, които могат да се слагат в тялото, с цел да наблюдават ритъма за доста по-дълг интервал от време - години. Разбира се, при диагностицирането на една аритмия ние постоянно си задаваме въпроса дали сърцето е крепко или би трябвало ли да насочим пациента за спомагателни проучвания. Тогава нормално вършим ехокардиография или пък някакво друго нагледно или инвазивно проучване (например коронарография) в случай че има показания за това.

- Какви са най-съвременните способи за лекуване - знам, че на последната конференция сте говорили по тази тематика...

- Медикаментозното лекуване на аритмиите към момента е настоящо, само че съществено място към този момент имат немедикаментозните методики. От много години ние разполагаме с една методика, която се назовава катетърна аблация - използваме катетри, които вкарваме в сърдечните кухини, с цел да отстраняваме аргументите за аритмиите, тъй че реализираме цялостен надзор на аритмията - да няма повече пристъпи, или пък честотата на пристъпите да намалее доста и по този начин да подобрим качеството на живот на пациентите. На последната конференция говорихме точно за новостите в тази сфера - технологиите в медицината се развиват  извънредно бързо. Пример - до момента за катетърна аблация  използвахме енергийни източници, които водят до нагряване или охлаждане на тъканта. В момента в разработка са източници на сила, които не са термични - те са високоволтови ипулси, които разрешават доста по-ефективно, бързо и безвредно повлияване на аритмиите. Когато навлязат, това ще промени напълно метода, по който работим, ние ще станем много по-ефективни и много по-бързи. Има и други способи при лекуването в по-тежки случаи. Има изследвания върху потреблението на радиотерапията посредством кибер нож на някои видове злокачествени аритмии при особено подбрани пациенти. Тази методика е в развой на изследване и следва да забележим нейното развиване.

- Къде в България се ползват най-новите способи?

- Във всички центрове се ползва катетърна аблация посредством радиофреквентен ток или посредством криоенергия. Това са двата енергийни източника, които използваме и които разчитат на термичния резултат върху тъканта. В нашия район към момента не е разполагаем новия вид сила, за който към този момент загатнах, която ще използваме, само че се надявам скоро това да се случи. Разбира се, имплантируемите електронни устройства (пейсмейкъри, системи за ресинхронизираща терапия и кардиовертер-дефибрилатори) също имат своето място - главно при лекуване на проводните нарушавания, сърдечната непълнота и животозастрашаващите камерни аритмии. Това е нещо, което в България към този момент е въведено в рутинната процедура от дълго време. За страдание някои от тези устройства са много скъпи и не се възстановяват напълно от здравната каса, което лимитира достъпа на някои пациенти до това животоспасяващо лекуване.Другото, за което говорихме, е че в нашата сфера от ден на ден навлизат методиките на изкуствения разсъдък и на него от ден на ден се разчита за интерпретация на елетрокардиограмата и някои образни методики. Разбира се, това към момента е обект на научни разработки, само че е въпрос на време изкуственият разсъдък да навлезе като наш асистент.

- Стана ясно, че в интервала на Ковид-19 са били употребявани по-малко пейсмейкъри. Страхуват ли се хората да лекуват и другите си болести?

- В международен мащаб плановите имплантации понижават поради рестрикциите, това е ясно. Въпросът е, че учените показват също, че понижават и незабавните имплантации в изискванията на пандемия, което буди безпокойствие, тъй като значи, че хората със незабавни индикации не доближават и не получават съответна помощ. В България обстановката е съизмерима с тази в международен мащаб. В първата и втората вълна имахме редукция в броя на имплантациите на пейскмейкъри, само че в този момент сякаш това се изглади.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР