Предприятия в сектора за прерабаботка на слънчоглед, производство на олио

...
Предприятия в сектора за прерабаботка на слънчоглед, производство на олио
Коментари Харесай

Рафинерии за олио пред затваряне заради липсата на евтин слънчоглед

Предприятия в бранша за прерабаботка на слънчоглед, произвеждане на олио и шрот, и производители на белен слънчоглед са пред затваряне поради неналичието на суровина на пазарни цени. Това съобщи Яни Янев, ръководител на Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти в известие до медиите. Българските аграрни производители отхвърлят да продават слънчоглед на цени, които се дефинират от интернационалния пазар сега.
Вносът от Украйна е неразрешен
Същевременно не може да се внася и суровина на пазарни цени от Украйна като единствена опция на този стадий, оповестяват от сдружението. От там показват още, че Министерството на земеделието и храните отхвърля разговор с сектора по отношение на последствията от въведената възбрана за импорт на слънчоглед от Украйна и бъдещите ограничения.

В интервала от 9 юни досега са изпратени три писма и молби за среща с новия екип на Министерството на земеделието и храните, само че досега няма отговор на нито едно, съгласно Янев. В резултат на това сдружението е изпратило писмо до премиера акад. Николай Денков с опция за обсъждане на казуса на най-високо равнище. Янев добави, че преработвателите се надяват да бъде разискван проект с държавното управление и да бъдат набелязани ограничения, които да поддържат българската маслопреработвателна промишленост в изключително отрицателната обстановка с достъпа до суровина, в която се намира, се споделя в известието, представено от Българска телеграфна агенция.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР