Предполагаме, че всички вие обичате да похапвате картофен чипс, нали?

...
Предполагаме, че всички вие обичате да похапвате картофен чипс, нали?
Коментари Харесай

Кратка история на картофения чипс

Предполагаме, че всички вие обичате да похапвате картофен чипс, нали? А чудели ли сте се от кое място и по какъв начин е произлязло това лакомство?

В превод от британски думата chips значи фино парче. Това са фино нарязани изпечени или изпържени картофи, които авансово са осолени. Може да се овкусят и с разнообразни подправки като червен пипер, сирене, билки, чесън, лук, сметана и доста други.

На всеки е известно, че американците употребяват чипс повече от всички други нации - приблизително се падат по 3 кг годишно на човек. За приготвянето на чипс се употребяват 11 % от картофите, отглеждани в Америка.

На 14 март в Съединени американски щати се отбелязва народен ден на чипса, който се чества в страната със обилни количества от вкусния снак.

През 1937 година, американците основават Националния институт по картофен чипс, чиято цел е да прави научни проучвания в тази сфера. А през 1961 година той става интернационален институт за картофен чипс.

Кратка история на чипса

 Картофен чипс

Съществува история, съгласно която хората, които са изобретили чипса, са американският милионер Корнелиус Вандербилд и готвачът Джордж Крам от хотел Муун през 1853 година Богаташът отседнал в този хотел и по време на обяда три пъти върнал сервираните му пържени картофи под претекст, че били доста дебело нарязани. Това естествено вбесило готвача и той нарязал идната порция на съвсем транспарантни части, които изпържил. Богаташът останал останал удивен и през целия си престой поръчвал такива картофки.

Много скоро по-късно чипсът станал прочут измежду американските богаташи и участвал във всички съвременни заведения за хранене. През 1890 година чипсът бил публикуван и отвън тези заведения за хранене и стигнал до хората на улицата. Виновен за това бил малък търговец от Кливланд на име Уилям Тепендър. Той имал сладкарница, в която се приготвял чипс.

Свръхпроизводството на чипс обаче довело до рецесия и се наложило търговецът да търси нови клиенти. Поради това той почнал да предлага целия чипс на улицата, комплициран в хартиени пликове, на които била сложена емблемата на сладкарница му.

През 1926 година жена на име Лора Скедър измислила гениалната концепция чипсът да се продава във вакуумирани пликове. Така той станал по-дълготраен и можел да се транспортира на по-далечни дистанции.

През 1929 година била изобретена първата машина за промишлено произвеждане на чипс. Направена от монтьор на име Фрийман Макбет, който я дал на една компания. Изобретателят обаче не приел пари за машината си, а просто изискал да я поправя, в случай че това било належащо.

Как да приготвим чипс

 История на картофения чипс

В днешно време два са главните метода за изработката на чипс.

Традиционният метод за приготвянето му е следният: да се прави от части недопечен картоф. При този метод е значимо качеството на крайния артикул, тъй като не от всеки вид картофи може да се направи прекрасен чипс. Те би трябвало да бъдат плътни, с ниско наличие на захар, да не са развалени от вътрешната страна и да са с гладка повърхнина. От 5 кг хубави картофи се получава 1 кг чипс.

Мазнината за пържене на чипса не би трябвало да му придава спомагателна миризма. Затова в множеството случаи за приготвянето му се употребява зехтин, соево или палмово масло. След като чипсът е подготвен, се оставя да изсъхне на стайна температура, посолява се, подправя се с други подправки и се опакова.

Вторият метод за неговото подготвяне е следният: Приготвя се от картофено тесто, което се разточва и се оформя на части. Така чипсът става по-нискокалоричен.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР