Предпочитаната социална мрежа от децата в България е ТикТок, следванa

...
Предпочитаната социална мрежа от децата в България е ТикТок, следванa
Коментари Харесай

Какво правят децата ни в нета: ТикТок е най-предпочитаната социална мрежа

Предпочитаната обществена мрежа от децата в България е ТикТок , следванa от Инстаграм и Снапчат .

Това демонстрират данните от изследване, извършено от Държавната организация за протекция на детето, Регионално ръководство на образованието – Пловдив и Българска академия за сигурност. То е обхванало сред близо 1000 възпитаници от 6, 7 и 8 клас в Пловдив.



Над 61 % от интервюираните деца споделят, че употребяват изброените обществени мрежи повече от 5 пъти дневно. Освен времето в тях, над 70 % от учениците са в онлайн пространството от един до три часа всеки ден. 31 % отделят от деня си от 2 до 4 часа, с цел да са в мрежата, прибавят от ДАЗД.

Над 83% от децата знаят по какъв начин и сами задават настройките за дискретност. Въпреки това 23 % от тях са получавали покана за персонална среща от непознати в интернет. На 20 на 100 са предлагани дарове от изцяло непознати . Близо 46 % играят онлайн игри с непознати. Над 11 % признават, че са се чувствали жертва на онлайн тормоз.

Анализът на Българска академия за сигурност на изследванията, които бяха осъществени взаимно с ДАЗД в последните три години с над 5000 възпитаници в градовете София, Варна и Пловдив, демонстрира позитивна наклонност в покачването на доверието на децата за шерване с техните родители за прекарванията им в онлайн пространството .

По данни на Българска академия за сигурност има понижаване на случаите, в които децата са били в чат с нецензурна тирада , както и на тези, в които са били жертви на шейминг (обиди за метода, по който някой изглежда). Положителна е наклонността, че понижава и броят на децата, които са попадали на фотоси и видеа с неуместно за тяхната възраст наличие.

През 2023 година Държавната организация за протекция на детето започва чат приложение към Националната телефонна линия за деца 116 111, с цел да може децата да имат още един вид, който е и непосредствен до метода им на връзка, с цел да потърсят съвет, поддръжка или да оповестят за дете в риск.

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР